Comunitat Valenciana

Intersindical demana avançar la capacitació lingüística de funcionaris a 2019 per a no "perpetuar la desigualtat"

  • Intersindical Valenciana ha traslladat als responsables de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques de la Generalitat la necessitat d'"avançar la introducció de la capacitació lingüística" dels funcionaris a 2019 amb la finalitat de no "perpetuar la desigualtat".

El sindicat assenyala, en un comunicat, que "la lentitud i complexitat de la tramitació de la nova Llei de la Funció Pública Valenciana impedirà la seua aprovació aquesta legislatura i perllongarà en el temps la desigualtat lingüística".

Per açò, des d'Intersindical es considera que "aquesta situació no pot perllongar-se més en el temps i que fa falta, aprofitant la Llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat per a 2019, modificar l'actual Llei de la Funció Pública introduint els preceptes que fan referència a la capacitació lingüística que ja estan contemplats a l'esborrany de la futura norma".

En aquesta línia, recorda que el Govern del Botànic "es va comprometre, mitjançant l'Acord de Legislatura, firmat en la Mesa General de la Funció Pública al juny de 2016, a reformar o a redactar un nou text de la Llei de la Funció Pública, que havia d'haver sigut presentat en el mateix any, però, no va ser fins a principi de 2017 en el qual es va fer públic".

LA LLEI "NO ESTARÀ AQUESTA LEGISLATURA"

"Malgrat estar acabat l'esborrany de la llei i sense raons objectives que ho justifiquen, l'inici de la negociació en l'àmbit sindical no s'ha començat fins al 2018 i, tenint en compte que una vegada finalitzada la negociació, la nova llei encara ha de passar els tràmits del Consell Jurídic Consultiu, l'aprovació de l'avantprojecte de llei pel Consell i, finalment, la tramitació parlamentària en Les Corts, és impossible que la publicació al DOGV i la seua entrada en vigor puga ser una realitat abans que acabe aquesta legislatura", estima el sindicat.

Intersindical apunta que, paral·lelament, "han sigut nombroses les ocasions en què diferents membres del govern s'han manifestat a favor de fer efectiu el dret dels usuaris i usuàries a emprar la llengua oficial de la seua elecció en les seues relacions amb l'administració pública valenciana".

"Un dret a la igualtat lingüística -adverteixen- que només pot ser real si els empleats públics de l'administració autonòmica estan capacitats lingüísticament en les dos llengües, raó per la qual l'esborrany de la nova Llei de la Funció Pública valenciana contempla l'establiment d'aquesta capacitació com a requisit d'accés i com una de les obligacions de totes i cadascuna de les persones que treballen".

En el mateix sentit, afigen, els sindicats Intersindical Valenciana, UGT i CCOO, "conscients de la situació", van firmar un Acord de Bases sobre la Competència Lingüística que ha d'acreditar el personal al servici de les administracions valencianes en el qual, "amb la finalitat d'eliminar traves, es reconeix el dret dels ciutadans a usar qualsevol llengua oficial i l'obligació dels empleats públics a conéixer-les adequant el nivell de coneixement a les característiques del lloc de treball".

El problema, per a Intersindical, és que, "malgrat els compromisos assumits pel Govern de la Generalitat, i els consensos socials, es veuran frustrades, de nou, les expectatives dels ciutadans que utilitzen habitualment el valencià en instàncies oficials; de manera que la vulneració dels seus drets es perpetuarà en el temps i seguiran sent ciutadans de segona". "Una discriminació, que després de 36 anys de vigència de l'Estatut d'Autonomia, és intolerable", conclouen.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento