Comunitat Valenciana

Puig diu que el Govern ha d'"assumir el finançament autonòmic"

  • Considera que l'Executiu ha de tindre aquesta qüestió com a element central de l'agenda territorial.
  • Ábalos ha apuntat que el Govern no es planteja condonar deute a les comunitats autònomes.
Ximo Puig en una imatge recent
Ximo Puig en una imatge recent
Europa Press - Archivo
Ximo Puig en una imatge recent

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha considerat aquest dilluns que el Govern central ha d'"assumir el finançament autonòmic com un element central de l'agenda territorial" i "de l'agenda de defensa de l'estat de benestar". Igualment, ha assenyalat que així li ho traslladarà al president de l'Executiu nacional, Pedro Sánchez, en la reunió que té previst mantindre amb ell.

Puig s'ha pronunciat d'aquesta manera abans de participar en l'acte en el qual s'han firmat els acords del pla d'ajudes dels Fons Feder per a la rehabilitació de patrimoni en municipis de la província de València, preguntat per les diferents veus que des de l'empresariat valencià, el Consell i el PP demanen al Govern central gestos cap a la reforma del sistema de finançament autonòmic.

"El Govern ha d'assumir el finançament autonòmic com un element central de l'agenda territorial i de l'agenda de defensa de l'estat de benestar en el conjunt d'Espanya", ha respost el cap del Consell.

Després d'açò, Ximo Puig ha precisat que els valencians fan "eixa exigència" des de "la lleialtat reivindicativa" i com venien fent des d'anteriors etapes. "Com amb el Govern anterior, continuarà ara", ha ressaltat.

El responsable autonòmic ha manifestat que espera, "més prompte que tard, quan tinga la reunió amb el president Sánchez" fer-li arribar eixa idea. "Li ho faré arribar, li l'explicitaré i anem a veure com a poc a poc se'n va desbloquejant aquesta qüestió", ha exposat Puig. Ha comentat que no hi ha encara data per a eixa trobada amb el president de l'Executiu central però ha apuntat que estima que "serà ràpid".

El president de la Generalitat ha agregat respecte al finançament autonòmic que és "extraordinàriament interessant" que a més de "la reforma del model" es tinguen en compte mesures per als territoris amb "infrafinançament".

"Hi ha una part que va anunciar ell -ha dit en al·lusió a Sánchez- i que ens pareix extraordinàriament interessant, que a part de la reforma del model que ja s'implementen mesures per a aquelles comunitats que patim l'infrafinançament", ha exposat en eixa línia.

Mutualització

D'altra banda, preguntat per si li inquieten les declaracions del ministre de Foment i responsable d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, respecte al deute de les comunitats autònomes, Puig ha indicat que "quitament del deute o mutualització són diferents maneres d'entendre la reestructuració del deute".

Ábalos ha apuntat que el Govern no es planteja condonar deute a les comunitats autònomes i ha assenyalat que si hi haguera una mutualització seria en conjunt i tenint en compte el finançament de forma global.

"Crec que si està parlant d'una mutualització, estem parlant d'açò. No és que no em preocupe, és que lleva del deute o mutualització són diferents maneres d'entendre la reestructuració del deute", ha exposat el president de la Generalitat. "Jo estic d'acord. La mutualització del FLA seria una solució", ha agregat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento