Comunitat Valenciana

Podem critica que el Govern no condone el deute: "És una necessitat urgent per a atendre servicis fonamentals"

  • La diputada d'Units Podem Ángela Ballester ha criticat aquest dilluns que el Govern central "no vol abordar en aquesta legislatura" el model de finançament autonòmic i la condonació del deute de la Comunitat Valenciana, "una necessitat urgent perquè el Consell ha d'atendre els servicis públics fonamentals per al benestar de la ciutadania valenciana i el teixit econòmic i empresarial".

Així ho ha manifestat aquest dilluns durant una roda de premsa en la qual ha lamentat les declaracions del ministre de Foment, José Luis Ábalos, que en una entrevista publicada aquest diumenge per El Mundo va manifestar que el Govern central "no es planteja condonar el deute a les autonomies".

Ballester ha indicat que el pagament del deute suposa prop del 20 per cent del pressupost de la Generalitat i l'equivalent al consignat en la segona conselleria de l'administració. Així mateix, ha assegurat que el 50% del deute "procedeix de l'actual sistema de finançament".

La parlamentària ha lamentat que aquest deute "deixa la cua" la Generalitat i és una "preocupació que està en la societat civil, està

la societat valenciana i que està també en el teixit econòmic".

"Tenim un sistema deficient de finançament al que ja ha dit Sánchez que no tindrà temps d'abordar en aquesta legislatura", ha denunciat, abans d'afirmar que la formació morada confiava que l'Executiu socialista "poguera establir uns canvis i uns pilars fonamentals en el sistema de finançament". "És un tema que ens preocupa especialment", ha insistit.

"EL GOVERN HA FALLAT ALS VALENCIANS"

En la mateixa línia s'ha pronunciat el senador i secretari d'Anàlisi Política de Podem, Ferran Martínez, que ha lamentat en un comunicat les paraules d'Ábalos. Al seu juí, el Govern central "li ha fallat als valencians, primer renunciant a la reforma del finançament autonòmic i, ara, amb la negativa a solucionar el problema del deute històric".

Martínez ha recordat que "Sánchez es va comprometre tant a abordar una reforma del finançament autonòmic com a donar solució al deute històric". "Ara que el PSOE ha arribat al Govern s'esfumen els seus compromisos. És la segona vegada que el Govern falta a les seues promeses en només dos mesos i en un assumpte tan important com el finançament, sens dubte la qüestió més greu i urgent per a la Comunitat", ha postil·lat.

Davant aquesta situació, Podem ha presentat el Senat dos preguntes per a conéixer què mesures té previstes el Govern per a compensar el deute de les comunitats autònomes derivada de l'infrafinançament i qual és la seua posició davant la proposta de reestructuració del deute que contempla l'informe de la Comissió d'Experts per a la reforma del Sistema de Finançament Autonòmic.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento