ACPV i Escola Valenciana demanen al Consell que complisca els seus compromisos
ACPV i Escola Valenciana demanen al Consell que complisca els seus compromisos ACPV Y ESCOLA VALENCIANA

La Federació d'Escola Valenciana (FEV) i Acció Cultural del País Valencià (ACPV) han valorat de forma positiva els tres anys de mandat del Govern del Botànic, però han recordat els seus "compromisos electorals pendents" i han reivindicat que els duguen a terme en el que queda de legislatura fins el 2019.

Una delegació de les juntes directives de les dos entitats s'ha reunit aquest divendres per a "posar en comú criteris de treball" i fer balanç dels tres anys des del Pacte del Botànic, han indicat en un comunicat conjunt.

Tant ACPV com FEV han constatat les "manques i compromisos electorals pendents de compliment", entre els quals han destacat la "fi de la censura" de Tv3 i Catalunya Ràdio, el reconeixement legal de la competència lingüística per a l'accés a la funció pública, o l'entrada del Consell en l'Institut Ramon Llull.

Per tant, han subratllat que la "primera conclusió de la trobada de les dos entitats, plenament compartida, és la reivindicació de l'execució d'aquests compromisos en el qual resta de legislatura".han compartit una "valoració positiva del canvi de cicle polític", perquè ha "posat fi a la política de persecució de la llengua i d'inici d'una dinàmica de millora del seu tracte per part del nou govern".

No obstant açò, han compartit una "valoració positiva del canvi de cicle polític", perquè ha "posat fi a la política de persecució de la llengua i d'inici d'una dinàmica de millora del seu tracte per part del nou govern".

En aquest sentit, han posat el focus en accions com el Decret d'Usos Administratius, la generalització de l'ús del valencià per part dels principals responsables institucionals a l'hora de fer declaracions públiques o la recent recuperació de la ràdio i televisió valencianes, mesures que consideren "passos endavant".

Objectius per a la nova legislatura

A més, ACPV i FEV han intercanviat opinions respecte als objectius per a la nova legislatura, a fi de "consensuar criteris de treball i línies d'actuació".

Les dos entitats han coincidit en l'"objectiu de fer possible una llei d'igualtat lingüística, atès primer que l'actual Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), que "té ja molts anys i ha quedat clarament superada".

De la mateixa manera, han afirmat que l'administració pública "té l'obligació de garantir la igualtat de tracte a qualsevol persona independentment de quina de les dos llengües oficials use".

La trobada ha permés "aprofundir en la coordinació i la suma d'esforços en favor de la llengua i cultura". Han participat el nou president de la FEV, Natxo Badenes; el vicepresident i la coordinadora de projectes, Joan Cortés i Laia Maurí; el vicepresident d'Acció Cultural, Ferran Suay; la tresorera, Anna Oliver, i el secretari, Toni Gisbert, entre d'altres.

Consulta aquí más noticias de València.