Comunitat Valenciana

L'Audiència rebutja per segona vegada la petició de Zaplana de quedar en llibertat

  • En el primer intent, la defensa d'Eduardo Zaplana va al·legar que la mesura era "innecessària i desproporcionada".
  • La instructora va al·legar que les vigilàncies reflectien que portava una vida "molt activa" abans de ser arrestat.
Eduardo Zaplana en imatge d'arxiu
Eduardo Zaplana en imatge d'arxiu
EUROPA PRESS - Archivo
Eduardo Zaplana en imatge d'arxiu

L'Audiència de València ha rebutjat per segona ocasió posar en llibertat l'expresident de la Generalitat Valenciana i exministre de Treball Eduardo Zaplana, a la presó provisional per l'operació 'Erial', tal com havia demanat la seua defensa, en una vista celebrada aquest dimecres en la Ciutat de la Justícia.

L'exministre roman a la presó provisional per la seua presumpta implicació en aquest cas que investiga la magistrada del Jutjat d'Instrucció número 8 de València. Zaplana va ser detingut el passat 22 de maig i, després de passar a disposició judicial, va quedar ingressat a Picassent per presumptes delictes de blanqueig de capitals, malversació i prevaricació.

Després d'estudiar aquesta nova sol·licitud de posada en llibertat del lletrat de Zaplana en la vista, la sala rebutja el recurs de l'exdirigent 'popular' i confirma la presó provisional acordada en el seu moment pel Jutjat d'Instrucció 8, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

Es tracta de la segona ocasió en la qual la defensa de Zaplana sol·licita la llibertat del seu client davant la jutgessa d'instrucció i posteriorment amb recurs davant l'Audiència Provincial.

Una vida "molt activa".

La primera vegada, el passat 4 de juny, quan es va fer públic que la jutgessa no havia acceptat la petició de l'exministre de Treball de quedar en llibertat per raons humanitàries o, subsidiàriament, de passar a arrest domiciliari, tal com havia reclamat el seu advocat.

En aquell primer intent, la defensa d'Eduardo Zaplana va al·legar que la mesura era "innecessària i desproporcionada", sostenia que no existia "cap risc objectiu de destrucció de proves" ni de fugida, tant per l'"arrelament personal i familiar" de l'exdirigent 'popular' com per la "greu malaltia" que pateix des de fa anys -leucèmia- i que requereix cures "contínues i periòdics".

En eixe moment, la instructora va rebutjar el recurs amb l'argument que "qui comet presumptament un delicte ha d'assumir les conseqüències dels seus actes sent ell l'únic responsable" i perquè que les vigilàncies a les quals s'ha sotmès Eduardo Zaplana des de l'any 2015 -quan va començar la investigació- reflecteixen una vida "molt activa".

"Problemes respitaroris" per la malaltia

A més, apuntava que Zaplana havia sol·licitat l'ús del gimnàs de la presó de Picassent, la qual cosa, segons el parer de la magistrada, "evidència que es troba en perfecte estat independentment de la malaltia que pateix". La defensa ho va tornar a plantejar en una segona ocasió, que ha sigut ara igualment desestimada.

Recentment els advocats de l'expresident comunicaven a la jutgessa que el seu client havia sigut traslladat a un centre hospitalari per "problemes respiratoris provocats per la gravetat de la seua malaltia i la seua situació en el centre penitenciari" de Picassent i que havia patit "una constant baixada de pes des que va ingressar" de "més de cinc quilos" i diagnosticat de bronquitis vírica.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento