Comunitat Valenciana

Un jutjat declara improcedent l'acomiadament de tres treballadors de l'equip de programació de Les Naus de València

  • El Jutjat social número 7 de València ha declarat improcedent l'acomiadament de tres treballadors de l'equip de programació de Les Naus en considerar que no s'han acreditat suficientment els motius que es van donar per a prescindir dels seus serveis. Per açò, ordena indemnitzar els tres i readmetre un d'ells, que era representant sindical.
Imatge d'arxiu d'una activitat en Les Naus
Imatge d'arxiu d'una activitat en Les Naus
FLICKR LAS NAVES
Imatge d'arxiu d'una activitat en Les Naus

Segons recorda la sentència, al desembre de 2017 es va comunicar a aquests treballadors el seu acomiadament "per causes objectives" al·legant que la Nau 3, l'espai escènic conegut com La Mutant, on es trobava el seu despatx, havia quedat fora de l'àmbit de gestió de la fundació per a la promoció estratègica, el desenvolupament i la innovació urbana Les Naus després d'un canvi de competències en diverses regidories de l'Ajuntament de València. Per açò, es necessitava amortitzar els llocs de treball d'eixa Nau 3 per desaparició de l'àrea cultural i d'arts escèniques.

La reorganització es va dur a terme després que se cessara el que fóra gerent de les Naus Rafael Monterde per informacions publicades que ho vinculaven a l'anomenat 'cas Cooperació'. La Nau 3, d'ús teatral, passava a ser gestionada per la regidoria d'Acció Cultural, que dirigeix María Oliver, i la resta a l'àrea d'Innovació, responsabilitat de Roberto Jaramillo.

Ara, en la seua resolució, el jutge entén que "no s'han justificat els motius adduïts en la carta d'acomiadament". Així, explica que "no s'ha qüestionat" que La Nau 3 ha passat a l'àmbit de gestió directa per part de l'Ajuntament de València, però precisa que els contractes dels demandants "no estaven vinculats" a ella, més enllà de la circumstància que durant l'últim any el despatx estiguera situat físicament en eixe espai.

Els acomiadats, apunta, pertanyien a l'equip de programació de l'organisme i les seues funcions incloïen l'activació i dinamització de les Naus -"de totes, no només de la 3", subratlla la sentència-; la programació anual; el lloguer i la cessió d'espais per a les activitats; gestió i formació de personal; manteniment de l'espai i comunicació, gestió de la pàgina web; gestió del sistema de matriculació de cursos; de xarxes socials i presentacions, tasques que ara duen a terme altres companys".

"De fet -afig- la Nau 3 va estar tancada durant un any a causa de les inundacions patides i no va tindre activitat alguna, ni cultural ni escènica, sense que açò suposara obstacle algun al treball dels demandants".

El jutge fa notar, a més, que "en la carta d'extinció es diu que es necessitava amortitzar els llocs de treball dels demandants perquè desapareixia l'àrea cultural, però els fets posteriors demostren el contrari". En aquest sentit, assenyala que, "després de l'acomiadament

dels demandants, la fundació ha continuat amb el desenvolupament de les activitats culturals i escèniques" i posa com a exemple l'Internet Freedom Festival, VESOS, Tenderete o Pops Marítims, entre d'altres.

Per tot açò, es declara improcedent l'acomiadament dels tres treballadors i la fundació és condemnada a indemnitzar a dos d'ells amb 13.000 i 7.200 euros, respectivament. Al tercer, que era representant sindical, se li ha de readmetre i abonar els salaris de tramitació que es reporten fins a hui efectiva de la seua readmissió.

Contra la resolució, avançada per 'Las Provincias' i 'Valencia Plaza' i consultada per Europa Press, cap recurs. Fonts de la Regidoria d'Innovació han expressat a Europa Press que van a tindre la màxima prudència en aquest tema, ja que encara no han pogut estudiar la resolució judicial.

"ES RESPECTARAN ELS DRETS"

En tot cas, han asseverat que van seguir en tot moment informes jurídics però que si la sentència argumenta que hi ha uns drets dels treballadors que cal respectar, així es farà. D'aquesta manera, en principi no es recorreria encara que queda supeditat a la lectura i anàlisi de la decisió del jutge.

Sobre aquest tema també s'ha pronunciat la coordinadora d'EUPV de la ciutat de València, Rosa Albert, qui ha mostrat, a través d'un comunicat, la seua satisfacció per la sentència, que "vé a corroborar que no hi havia motius objectius per a aquests acomiadaments ja que les activitats que aquests tècnics realitzaven, van continuar i han continuat desenvolupant-se". "Ara l'Ajuntament ha d'acatar la sentència i complir-la en els seus justs termes", insta.

"La sentència és clara, els contractes dels treballadors acomiadatsno estaven vinculats a la Nau 3, per la qual cosa l'argument de laremunicipalización ni tènia, ni té sentit" ha incidit.

Per a Albert, aquesta situació "es podia haver evitat si en el seu moment s'hagueren explorat, com la seua formació va proposar, altres vies per a solucionar el conflicte i que ens haurien estalviat haver de pagar les indemnitzacions que la sentència assenyala". "L'ajuntament ha de reconéixer que es va equivocar amb aquests acomiadaments i la millor manera de fer-ho és no recórrer la sentència i complir-la", ha postil·lat.

A més, ha opinat que "la gestió cultural que està duent a terme en Les Naus", al seu juí, "és com menys, erràtica". "El govern municipal manca d'un projecte clar per a les Naus el que està privant a la nostra ciutat de generar un espai creatiu que siga capaç d'impulsar polítiques culturals alternatives", ha rematat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento