Comunitat Valenciana

L'antiga seu de Governació acollirà el TSJCV durant la seua reforma integral

  • Les obres es prolongaran durant "quatre o cinc anys" i en elles s'invertiran uns 25 milions d'euros.
  • L'edifici del TSJCV presenta "una sèrie de deficiències que afecten la seguretat i la salut en el treball".
Bravo mostra als responsables del TSJCV la seu provisional de l'Alt Tribunal
Bravo mostra als responsables del TSJCV la seu provisional de l'Alt Tribunal
GENERALITAT
Bravo mostra als responsables del TSJCV la seu provisional de l'Alt Tribunal

L'antiga seu de la Conselleria de Governació en el carrer Historiador Chabás de València serà la seu provisional del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) fins que es finalitzen les obres de rehabilitació de la Reial Casa de la Duana -espai actual de l'Alt Tribunal- que està previst que es prolonguen durant "quatre o cinc anys" i en les quals s'invertiran uns 25 milions d'euros.

La Conselleria de Justícia pagarà 25.000 euros mensuals pel lloguer de l'edifici, que va albergar fins el 2013 la Conselleria de Justícia i Governació de l'antic Govern del PP. Aquesta quantitat suposa un estalvi d'uns 20.000 euros mensuals respecte al preu que es pagava aleshores, que ascendia a 45.000 euros. El contracte de lloguer contempla el període de carència perquè la conselleria de Justícia puga tramitar el projecte i actualitzar l'edifici a les necessitats del TSJCV.

Així ho ha manifestat la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, després de visitar l'immoble acompanyada de la presidenta del Tribunal Superior de Justícia, Pilar de la Oliva, i el fiscal superior, Antonio Montabes.

Bravo ha assenyalat que el trasllat del TSJCV és una prioritat per a la Conselleria de Justícia a causa que la seu actual presenta "una sèrie de deficiències que afecten la seguretat i la salut en el treball" i "era necessari traure els treballadors d'ací".

Està previst que les obres de restauració integral de la seu actual duren entre "quatre o cinc anys" i començaran quan es duga a terme el trasllat definitiu al nou edifici, programat per al primer trimestre de 2019.

"Tornaran al TSJCV"

Segons la titular de Justícia, hi ha més de 25 milions d'euros previstos per a la reforma de l'Alt Tribunal amb pagaments plurianuals. Bravo s'ha mostrat conscient de la "gravetat" i de les "deficiències" que albergava la seu actual i ha llançat un missatge als magistrats i a la ciutadania: "Davant de qui creu que no van a tornar, jo els assegure que tornaran al TSJCV, però una vegada hàgem realitzat tota la restauració necessària".

Bravo ha assenyalat que, en un primer moment, la idea de la Conselleria va ser aprofitar els edificis de la Generalitat -en els carrers d'Amadeo de Savoia, Colón o la plaça de l'Ajuntament- per a traslladar l'Alt Tribunal, però després d'estudiar-se les diferents seus, "totes obligaven a dividir el TSJ per falta d'espai".

Finalment, l'opció triada compta amb 3.000 metres quadrats i no obliga la separació dels òrgans judicials. "El normal i el lògic és que el TSJ estiguera en un mateix edifici", i que a més fóra un espai "funcional" que "reunira les condicions de seguretat i salubritat en el treball", ha explicat Bravo.

Aquest edifici havia d'estar situat en un lloc cèntric de la ciutat de València, amb bones comunicacions per transport públic i que poguera ser dedicat en exclusiva a la seua nova funció per a evitar interferències i "per raons òbvies de seguretat".

Trasllat a la nova seu

El condicionament de l'antiga seu de Governació s'ha encomanat "per raons d'urgència". El termini previsible d'execució de les obres d'adequació, que són menors, és de quatre mesos, amb inici en el mes de setembre. El trasllat final de tots els magistrats i fiscals s'efectuarà durant el primer trimestre de 2019, segons ha detallat Bravo, data que marcarà el començament de la rehabilitació del TSJCV.

L'edifici històric de la Reial Casa de la Duana, seu del TSJCV, es va construir entre 1758 i 1802. En 1828 es va transformar en fàbrica de tabacs i en 1914 es va adaptar l'immoble per a convertir-lo en una seu judicial. Al llarg del temps s'han fet innombrables intervencions parcials de tot tipus fins a la seua declaració com Bé d'Interés Cultural i especialment el conjunt escultòric obra d'Ignacio Vergara (autor de la portada del Palau del Marqués de Dosaigües).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento