Tres dels 14 detinguts dissabte al barri del Raval planejaven cometre un atemptat suïcida als transports públics de la ciutat de Barcelona el cap de setmana passat, semblant al de l’11-M a Madrid. L’atemptat era imminent, segons l’auto que va fer públic ahir al vespre el magistrat de l’Audiència Nacional, Ismael Moreno.

El presumpte grup terrorista desarticulat al barri del Raval s’estructurava així: dos eren els «líders ideològics i operatius»; un segon grup «era especialista en fabricació d’artefactes explosius», i un tercer grup eren els tres presumptes suïcides. Aquests últims van arribar a Barcelona entre el 8 d’octubre i el gener, procedents del Paquistan (2) i Portugal (1), amb l’encàrrec de fer l’atac.  És una de les  conclusions que va destacar ahir el jutge, que va decretar presó per a 10 dels 12 detinguts que faltaven per declarar.  Els altres dos van quedar en llibertat pel matí. Se’ls acusa de pertinença a banda armada, i de tinença i fabricació d’explosius (aquest delicte, només a vuit).

Els detinguts van respondre a les preguntes formulades pel jutge, però tots van negar els fets que se’ls imputa. Tot i això, els investigadors han comptat amb un testimoni protegit, que ha sigut clau. En els escorcolls practicats en una mesquita del Raval i cinc pisos es van trobar quatre temporitzadors, telèfons mòbils i material informàtic.

Aquests objectes, però, serien insuficients per si mateixos per poder perpetrar un gran atemptat.