Comunitat Valenciana

Jorge Rodríguez, un jove valor del socialisme valencià amb el futur en l'aire

  • Va accedir a la presidència de la Diputació en 2015 gràcies a l'acord amb Compromís.
  • Actualment, a més de ser president de l'adminitració provincial és portaveu del PSPV i alcalde d'Ontinyent.
Jorge Rodríguez (arxiu)
Jorge Rodríguez (arxiu)
PSPV-PSOE - Archivo
Jorge Rodríguez (arxiu)

Jorge Rodríguez, detingut aquest dimecres en el marc de l'operació 'Alqueria' per presumptes irregularitats en contractacions de l'empresa pública Divalterra, és actualment un dels rostres més destacats del socialisme valencià, ja que ocupa el càrrec de portaveu del PSPV, a més de ser president de la Diputació de València i alcalde de la localitat d'Ontinyent.

Ara, en veure's esguitat per aquest cas, el seu futur polític queda en l'aire. PP, Ciutadans i Podem han expressat ja la necessitat que dimitisca. Compromís ha instat a esperar però creu que cap institució ha d'estar presidida per ningú "sotmés a indicis de comportament delictiu" i el propi PSPV s'ha declarat "en xoc" i espera a disposar de tota la informació per a prendre mesures "justes" d'acord al seu codi ètic.

Rodríguez va accedir a la presidència de la corporació provincial en 2015, després de les eleccions autonòmiques i municipals d'eixe any que van propiciar una bolcada en el color polític de la majoria de les institucions valencianes. Nascut en 1979, es va convertir així en el president de la Diputació de València més jove de la seua història amb solament 37 anys.

Abans, havia adquirit experiència en la política local, ja que en 2011 va ser designat alcalde la seua població natal, Ontinyent, i ho va fer amb el suport dels regidors del PSPV-PSOE, Compromís i d'EUPV. Posteriorment, seria reelegit en 2015 amb majoria absoluta.

I és que Rodríguez s'ha mostrat sempre com un polític dialogant i durant la seua carrera ha insistit en la conveniència de buscar "grans consensos".

Candidat de consens

De fet, també va ser nomenat el 14 de juliol de 2015 president de la Diputació gràcies a l'acord entre PSPV i Compromís per a consensuar un candidat i desbancar així de la presidència de la institució provincial al PP, que l'ostentava ja en l'anterior legislatura i que després de les eleccions locals de maig de 2015 va obtindre el maig nombre de diputats provincials.

En la sessió plenària en la qual va ser investit va obtindre majoria absoluta en comptar amb el vot favorable dels 17 diputats provincials de PSPV (nou), Compromís (sis), Esquerra Unida (u) i València en Comú (u). Aquestes quatre formacions són les que actualment conformen l'equip de govern.

A més de les seues responsabilitats com a president de la institució provincial i primer edil d'Ontinyent, Rodríguez exerceix el càrrec de portaveu del PSPV-PSOE al ser en la seua Comissió Executiva Nacional secretari de l'Àrea de Portaveu i Comunicació.

Va renunciar a la possibilitat de succeir a Ábalos

Durant un temps es va plantejar la possibilitat que Rodríguez presentara la seua candidatura a les primàries per a la secretaria del PSPV-PSOE en la província de València i substituir a l'aleshores responsable, José Luis Ábalos, que acabava el seu mandat.

Rodríguez no va fer el pas. "El més important és l'estabilitat" i "no entrar en noves guerres cruentes", va afirmar aleshores i es va mostrar partidari d'"aconseguir grans consensos". Finalment, va ser Mercedes Caballero, persona de confiança d'Ábalos, la triada com a secretària dels socialistes de la província de València al novembre de l'any passat.

Jorge Rodríguez, nascut a Ontinyent, és llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració per la Universitat Miguel Hernández d'Elx, a més d'haver realitzat estudis de Medicina.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento