PP demandarà la Generalitat per malversació, nepotisme i tràfic d'influències en ajudes a mitjans de la família Puig
PP demandarà la Generalitat per malversació, nepotisme i tràfic d'influències en ajudes a mitjans de la família Puig PPCV

En una roda de premsa, Gascó ha explicat que han detectat "irregularitats" en la concessió de subvencions per al foment del valencià en mitjans de comunicació "per a beneficiar empreses de familiars del president Puig que han incrementat aquestes ajudes en un 1.600%".

Així, ha dit, "davant les negatives d'Educació", han acudit al TSJCV per a iniciar el procediment judicial amb la interposició d'un recurs contenciós-administratiu per la concessió de les subvencions concedides a Mas Mut Produccions SLU i Comunicacions dels Ports SA. "Finalitzat el termini, el grup popular va a presentar la consegüent demanda contra la Generalitat per nepotisme, malversació i tràfic d'influències. Anem a mantindre el procés perquè els tribunals decidisquen si hi ha irregularitats i les seues conseqüències", ha indicat la portaveu d'Educació del PP.

"Hem detectat nombroses irregularitats i com a través de la via administrativa no hem aconseguit la documentació que ho aclarisca, ara anem a utilitzar totes les vies legals per a conéixer què està passant. Tot el que envolta aquest procediment genera dubtes i és molt sospitós, tant el text de les ordres com la forma de resolució i sobre la base de què s'han resolt", ha indicat.

La parlamentària ha explicat que "la convocatòria de 2015 estava llesta i es va deixar, per qüestió de prudència, sobre la taula per al següent Consell" quan el PP va deixar de governar, "però van tardar cinc mesos a publicar-la, ho van fer in extremis al desembre perquè s'esgotava el temps". La seua sorpresa, ha prosseguit, va ser "veure quines eren les modificacions per a retardar l'expedient" i que "un dels requisits que havia desaparegut era que les empreses havien de tindre la llicència i una de les empreses que es beneficiaven d'açò era una de les empreses de familiars del president de la Generalitat".

Així mateix, ha recordat que "en el ple del Consell d'abril 2016, Puig es va absentar perquè un familiar directe anava a rebre una llicència. Quina casualitat que en 2016, quan aquesta empresa ja tenia la llicència, es torna a establir la necessitat d'eixa llicència com a requisit en l'expedient". "Algú malpensat podria concloure que es van adaptar les circumstàncies a aquesta empresa. Quan són un cúmul de casualitats el tema comença a ser sospitós", ha incidit.

Beatriz Gascó s'ha referit a més modificacions en el text de l'ordre: "Les ajudes al sector anaven per a radios i televisions, però Marzà ho amplia a mitjans digitals i escrits. La nostra sorpresa és que l'empresa de familiars de Puig es presenta a tot. Gràcies a les modificacions, poder optar sense llicència i en totes les modalitats, aquestes empreses passen de rebre 6.000 euros a 100.000 euros, un 1.600% més".

Segons ha dit, "les modificacions pareixen fetes ad hoc per a afavorir aquestes empreses" i, a més, "apareixen com a justificants de gastos el pagament del lloguer d'un local a Joaquín Puig Mestre, pare del president de la Generalitat, i la contractació d'un fillastre", la qual cosa no és per al PP "ètic ni estètic".

JUSTIFICACIÓ DE SUBVENCIONS

La diputada també ha explicat que han detectat "irregularitats" en la justificació de la subvencions a aquestes empreses sobre la base dels espectadors: "Ells diuen que tenen 55.000 espectadors en la tele però cap tècnic es posa en contacte amb elles per a demanar aclariments com fan amb altres empreses. En els oïdors de radio, segons ells, tenen quasi el 100% dels oïdors de la zona en la qual emeten. O en premsa digital: tenen el 70% de les visites en castellà. I és una pàgina web que no escriu en castellà".

Així mateix, ha indicat que "Comunicacions Els Ports subcontracta a Mas Mut Produccions, quan els accionistes són els mateixos. Al seu torn Mas Mut subcontracta una altra empresa, però totes es presenten a les ajudes. No és que siga ètic o estètic, és que és il·legal en incomplir la Llei de subvencions. Ens pareix greu i ens vam posar en contacte amb la Conselleria d'Educació. Ni tan sols es van molestar a mirar l'expedient".

"ENS OCULTEN INFORMACIÓ"

La portaveu 'popular' ha afirmat que "hi ha irregularitats des del minut un i ningú ens dóna cap explicació. Quan Marzà va assegurar la setmana passada en la comissió que no hi havia irregularitats en la subvenció va mentir. No sabem per què va ocultar informació i no volen donar la cara".

"Hem intentat esgotar abans totes les vies administratives però no ha sigut possible. Ens oculten informació de forma reiterada a nosaltres i al jutjat", ha criticat.

Per tot açò, "davant les negatives" d'Educació, el PP ha acudit al TSJ amb un procediment judicial "amb la interposició d'un recurs contenciós-administratiu al que, finalitzat el termini, s'afegirà la consegüent demanda contra la Generalitat per nepotisme, malversació i tràfic d'influències: Anem a mantindre el procés perquè els tribunals decidisquen si hi ha irregularitats i les seues conseqüències".

EMPRESES A CATALUNYA

"Aquest mateix galimaties de les empreses de familiars de Puig s'aplica també a altres empreses amb domicili fiscal a Catalunya", ha advertit, ja que "es cometen irregularitats perquè en la convocatòria del 2014, amb el PP, es deia que podien optar a ajudes les empreses en l'àmbit de la Comunitat Valenciana; en 2015 intervenen tres empreses catalanes i se'ls concedeixen quasi 100.000 euros. Com és possible si no compleixen les bases?".

Després, ha apuntat, "es van donar compte que havien ficat la pota i ho van modificar en l'ordre de 2016, ampliant a emissió en altres territoris. Al final concorren 7 empreses i reben quasi 300.000 euros", ha afegit.

Consulta aquí más noticias de València.