Comunitat Valenciana

Cáritas i la Ciutat de l'Esperança acullen a València a 40 migrants de l’Aquarius

  • L’Arquebisbat ha posat a la disposició de les institucions públiques fins a 200 places per a acollir passatgers.
  • Aquestes instal·lacions donaran cabuda, especialment, a famílies amb fills menors i a joves homes.
Cáritas i la Ciutat de l'Esperança acullen a València a 40 migrants de l’Aquarius
Cáritas i la Ciutat de l'Esperança acullen a València a 40 migrants de l’Aquarius
GVA
Cáritas i la Ciutat de l'Esperança acullen a València a 40 migrants de l’Aquarius

Cáritas Diocesana de València i la Ciutat de l'Esperança situada en la localitat d'Aldaia (València) acolliran a 40 migrants procedents de la flotilla del buc Aquarius, arribada diumenge passat a la capital valenciana amb 629 persones rescatades en el Mediterrani. En les dependències d'aquestes dues entitats, dependents de l'Església catòlica valenciana, es donarà cabuda especialment a famílies amb fills menors i a joves homes.

Així ho han precisat aquest dijous el bisbe auxiliar de València, Arturo Ros, i el director de Cáritas Diocesana de València, Nacho Grande, en declaracions als mitjans de comunicació abans de participar en una jornada de portes obertes de Projecte Home. Aquesta ha sigut una convocatòria a la qual també ha assistit la vicepresidenta del Govern valencià i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra.

Les persones que acollirà Cáritas a València i la Ciutat de l'Esperança, centre d'atenció integral dirigit als qui es troben en risc d'exclusió social per la seua situació de vulnerabilitat, procedeixen dels centres situats a Xest (València) i Alacant als quals van ser traslladades inicialment després de desembarcar de la flotilla de l’Aquarius, com ha indicat el bisbe auxiliar de València.

“Relació molt cordial i molt propera"

Arturo Ros ha destacat la "relació molt cordial i molt propera" que "des del primer moment" han mantingut les institucions depenents de l'Església catòlica valenciana amb "les institucions" públiques i, "especialment, amb la vicepresidenta del Consell", per a col·laborar en l'acolliment dels migrants rescatats per la citada embarcació.

Ros ha assenyalat que des de l’Arquebisbat es va comunicar aqueixa disposició i es va traslladar la seua "actitud, la que tenim sempre i davant una situació tan dramàtica" com la generada entorn de l’Aquarius per a "acollir i facilitar tots els recursos possibles". "Tenim unes 40 places ja preparadíssimes per a acollir", ha subratllat.

El bisbe auxiliar ha detallat que les famílies que siguen acollides per Cáritas residiran en habitatges administrats per aquesta entitat. Nacho Grande ha detallat que aquests immobles estan en la ciutat de València, al mateix temps que ha ressaltat el treball que Cáritas ha fet "sempre per les persones migrants".

"Actualment tenim prop de 29 habitatges en les quals acollim a persones migrants i a persones sense llar o a famílies", ha assenyalat i ha afirmat que "ara se suma a aqueixa trajectòria de treball amb les persones més vulnerables" l'acolliment als migrants de l’Aquarius.

53.000 persones ateses en 2017

Grande ha apuntat que en aquesta operació s'ha donat atenció a "els més vulnerables, als qui necessiten atenció més urgent" i ha comentat que aquestes persones són "homes molt joves i famílies amb menors al seu càrrec".

En 2017 Cáritas Diocesana va atendre a 53.000 persones de les quals el 48 per cent són migrants en situació regular, migrants en situació irregular administrativa i sol·licitants d'asil. La Ciutat de l'Esperança compta amb 164 residents dels quals 110 són refugiats de 36 nacionalitats. Aquest espai compta amb personal tècnic com a psicòlegs i psicoterapeutes, així com amb intèrprets especialitzats.

Fins a 200 places

El bisbe auxiliar de València ha agregat que a més de les places que s'ocuparan en els pisos de Cáritas i en la Ciutat de l'Esperança, l’Arquebisbat va posar a la disposició de les institucions públiques, per a acollir a passatgers de l’Aquarius, "altres espais més amplis" per a poder "així arribar fins a 200 places".

Ros ha indicat que aquests espais estan repartits per Serra (València), en una casa d'espiritualitat; a Torrent (València), on hi ha un antic convent, i a Montcada (València), en una part del Seminari on es fan convivències. Respecte a aquest últim lloc ha afirmat que es comptava amb "60 llits en molt bones condicions higièniques" i que es podria haver ampliat fins a 80 places- per si haguera fet falta "un lloc per a acollir als xiquets".

"Es tracta de places disponibles per a usar-les immediatament", ha destacat Arturo Ros, que ha asseverat que l'acolliment en les dependències de Cáritas i de la Ciutat de l'Esperança es preveu per a "les pròximes hores". "Nosaltres estem preparats, els habitatges estan preparats, la Ciutat de l'Esperança també. Ja estava preparat el diumenge quan van arribar els vaixells", ha exposat, a més de ressaltar que també està disposat el voluntariat d'aquestes entitats.

El bisbe auxiliar ha assenyalat que aquest últim "està activat

i amb moltes ganes" per a prestar "atenció en tots els àmbits - menjar, higiene, sanitari i de traducció-. Així mateix, ha esmentat les ofertes d'acolliment que s'estan rebent per part de famílies valencianes.

"No és la nostra gent, és la societat valenciana que és generosa i col·laboradora. Ens desborda el desig de molta gent de fer el que siga necessari per a servir, acompanyar, ajudar o fer menjar", ha declarat.

"Des del minut zero"

Per la seua banda, Mónica Oltra ha donat les gràcies "a Cáritas i a l’Arquebisbat" i ha valorat la seua disposició a col·laborar en l'acolliment de migrants procedents del Aquarius. "Es van posar a treballar des del minut zero. Hi ha hagut un gran moviment de solidaritat, d'implicació de Cáritas i d'altres entitats. S'han implicat completament", ha dit, alhora que ha subratllat el paper dels voluntaris.

La vicepresidenta del Consell ha considerat que aquesta està sent "una operació de solidaritat i d'acolliment exemplar" i ha assenyalat que els valencians es mostren "orgulls" de l'acolliment donat a l’Aquarius. "Hem posat a València en el mapa mundial de la solidaritat, una cosa que contrasta amb fotografies d'altres parts del món on se separa als pares dels fills. Enfront d'aqueix model inhumà s'ha posat València com a ciutat que acull i que manté els nuclis familiars units", ha asseverat.

Oltra ha manifestat que "s'ha posat el factor en primer terme" i ha considerat que aquesta és "l'obligació moral que tenim com a societat i la política com a govern".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento