Comunitat Valenciana

Puig insisteix que la reforma del finançament "no pot ajornar-se sine die" i diu que "no serveix qualsevol model"

  • El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha insistit aquest dijous en què en la defensa de la reforma del model de finançament va a estar on ha estat "sempre", en la defensa de l'interés dels valencians "governe qui governe" i ha ressaltat que aquest "no pot ajornar-se sine die" i que no li serveix "qualsevol nou model, ha de ser un model que garantisca l'equitat entre els espanyols i la singularitat entre els territoris".
Ximo Puig
Ximo Puig
GVA
Ximo Puig

Així s'ha pronunciat Puig en declaracions als mitjans després d'assistir a l'obertura de la taula redona 'Aigua i futur: Reptes de futur en la gestió del cicle integral de l'aigua' organitzada per Levante-EMV i Facsa, en ser preguntat per les declaracions del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en les quals ha apuntat que no es canviarà el sistema de finançament autonòmic aquesta legislatura.

"Ahir vaig parlar amb el president Sánchez, crec que hem d'aproximar posicions, nosaltres creiem que hi ha dos plànols, un que és el conjuntural en què ens alegra que hi haja avanços i es puguen produir efectes transitoris que ens ajuden el finançament per a ja i, d'altra banda, és irrenunciable que hi haja un nou model, entre altres coses perquè cal acabar amb la injustícia que pateix la Comunitat i altres territoris", ha assenyalat.

Segons ha asseverat Puig, el Consell va a mantindre la reivindicació "amb el màxim consens possible, com sempre", i davant les crítiques del PPCV i la petició que es convoque la comissió de seguiment del finançament, li ha donat la "benvinguda" a aquesta "justa reivindicació" si ara "descobreix que és important el finançament després d'haver incomplit durant l'any 2017, des de l'any 2014" que va caducar el sistema.

Puig ha exigit que el plantejament que es va fer en la comissió d'experts "continue avançant" i que siga "com més prompte millor".

Preguntat sobre si en la seua conversa amb Sánchez li va avançar alguna cosa sobre els mecanismes que es podrien emprar per a millorar el finançament de la Comunitat Valenciana de manera transitòria, ha assenyalat que no, però ha agregat que faran propostes com ja van fer en el passat a l'anterior Executiu de Mariano Rajoy.

"És un debat que hem de ser persistents i la nostra posició va a ser irrenunciable des del diàleg i la lleialtat reivindicativa, com ho vam fer davant l'anterior Govern", ha afegit.

Segons ha agregat, el president li va felicitar en eixa conversa "per com s'està gestionant l'arribada de l'Aquarius, la qual cosa ha significat la solidaritat de la societat valenciana i la bona coordinació que hi ha hagut amb el Govern".

Respecte al fet que Sánchez no citara en una entrevista en TVE la Comunitat Valenciana com a nacionalitat històrica, ha indicat que aquest és "un debat que està superat per la història" i que ho és perquè ho diu l'Estatut d'Autonomia.

A més, ha incidit: "Dic més, no ha d'haver-hi cap tipus de discriminació entre nacionalitats històriques o regions, cap discriminació entre els ciutadans, ara som nacionalitat històrica però patim la discriminació".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento