Comunitat Valenciana

El jutjat envia a l'Audiència les peces 2 i 3 del cas Cooperació per al juí

  • Aquest dimecres la Secció Cinquena va rebre un total de 56 contenidors amb l'expedient.
  • Fiscalia ultima la negociació amb Blasco i Tauroni per rebaixar la pena a canvi de retornar els diners defraudats.

El Jutjat d'Instrucció número 1 de València ha enviat a l'Audiència Provincial les peces 2 i 3 del conegut com cas Cooperació, pel frau en les ajudes al Tercer Món, per a celebrar el juí a l'exconseller 'popular' de Solidaritat Rafael Blasco i altres 23 persones, ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

La causa, detalla l'alt tribunal valencià, ha recaigut en la Secció Cinquena, que aquest dimecres ha rebut un total de 56 contenidors amb l'expedient. Encara no s'ha fixat data per a la celebració del juí.

Segons van confirmar a Europa Press fonts coneixedores, Fiscalia està ultimant la negociació d'un acord amb l'exconseller Rafael Blasco i l'empresari Augusto César Tauroni per a rebaixar la pena de presó que els sol·licitarà per les peces dos i tres i perquè retornen els quatre milions d'euros que es consideren defraudats.

L'acord estaria molt avançat amb Fiscalia, Advocacia de la Generalitat i els dos principals processaments en aquesta causa, en la qual s'han investigat irregularitats en subvencions a ONG i en la construcció d'un hospital a Haití que no va arribar a dur-se a terme.

El passat mes de febrer, la jutgessa del Jutjat d'Instrucció número 21 encarregada del cas va obrir juí oral contra Blasco i altres 23 acusats en aquestes peces, després que l'Audiència Provincial confirmara el seu processament. Els fets atribuïts són prevaricació, suborn, associació il·lícita, malversació, encobriment, frau de subvencions, blanqueig i falsedat documental.

Inicialment, per aquesta peça, la Fiscalia Anticorrupció sol·licitava 16 anys de presó per a Blasco i com a responsabilitat civil la quantitat de 4.639.840 euros a favor de la Generalitat. Per a Augusto César Tauroni, reclamava 21 anys i mig de presó, una multa de 3.136.800 euros i el decomís dels seus dos apartaments de Miami i un iot, a més dels diners dels comptes d'EUA de diferents societats.

Reintegrament de quatre milions

Si s'aconsegueix l'acord, Fiscalia demanaria finalment dos anys i mig de presó per a cadascun d'ells i el reintegrament dels quatre milions d'euros.

Aquesta reducció es justificaria que la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar Blasco sis anys i mig de presó -rebaixant en un i mig la condemna imposada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana- pel frau d'ajudes al Tercer Món, dins de la peça 1 del cas Cooperació, relativa a irregularitats en la concessió d'ajudes per part de Solidaritat a la Fundación Cyes per a projectes a Nicaragua, fixava en vuit anys el màxim de compliment per totes les peces.

Segons les fonts consultades, en la resolució, es va entendre que es tractava del mateix procediment i delictes encara que entenia que s'haguera dividit per agilitat processal en diverses peces, per la qual cosa, en les restants, només poien ser condemnats a un any i mig més. A Tauroni, el TS li va condemnar a sis anys de presó.

Als dos, i a altres ex-alts càrrecs de la Conselleria de Solidaritat condemnats o processats, els quedaria pendent una altra causa més: presumptes delictes de suborn i falsedat documental en relació amb els contractes del sistema Abucasis quan Blasco era conseller de Sanitat en 2006 i 2007.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento