Comunitat Valenciana

Les famílies i les dones de l'Aquarius eixiran aquest dimecres i dijous de Cheste a centres d'acolliment d'ONG

  • VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)
Arribada de l'Aquarius al port de València
Arribada de l'Aquarius al port de València
CRUZ ROJA
Arribada de l'Aquarius al port de València

La consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha explicat aquest dimecres que totes les famílies i dones de la flotilla de l'Aquarius que es troben allotjats en el complex valencià de Cheste passaran entre hui i demà a centres d'acolliment d'entitats sense ànim de lucre, sobretot de Cáritas, i durant la setmana vinent ho faran els homes. Els xiquets i els adolescents porten el seu programa propi d'atenció.

Oltra ha realitzat aquestes declaracions després de presidir la primera reunió de comissió mixta d'Atenció i Acolliment a Persones Desplaçades i Refugiades, amb la qual comença la segona Fase de l'Operació Esperança Mediterrània per a atendre el procés d'acolliment dels 630 migrants. La directora general d'Inclusió Social, Inma Carda, s'encarregarà de la coordinació d'aquest procés al costat del Ministeri de Treball, Migració i Seguretat Social.

D'aquesta manera, amb la reunió d'aquest dimarts del Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi) es va donar per conclosa la primera fase de recepció de les persones que van arribar diumenge passat a bord de l'Aquarius, el Dattilo i l'Orione i dóna començament el procés per a buscar emplaçament de tots els que han sol·licitat asil.

Sobre aquest tema, ha assenyalat que es programaran reunions setmanals amb les comunitats autònomes i les entitats sense ànim de lucre que s'han oferit a acollir aquests migrants, a més dels recursos propis de la Generalitat. L'atenció es farà prioritzant els refugiats per la seua vulnerabilitat.

Per a açò, aquest dijous se celebrarà una reunió amb entitats socials i aquest divendres amb la FVMP, Diputació i Generalitat i entitats de la infància per a veure les places disponibles.

La derivació definitiva es farà en coordinació amb el Ministeri i es tindrà en compte a les onze comunitats que ja es van oferir a acollir refugiats quan va esclatar la crisi humanitària de Síria, a les quals s'ha sumat Galícia. Així mateix, s'ha desplaçat un dispositiu de França per a poder atendre les sol·licituds d'asil en el país gal ja que molts dels refugiats ja tenen allí algun familiar.

Oltra ha garantit que tot el procés es farà des d'un vist de vista "personalitzat" i que tots els refugiats estaran sempre acompanyats per un traductor i rebran suport psicosocial, a més de jurídic.

El procés comença amb una entrevista en la qual es tractarà també d'esbrinar "el periple" que han patit fins a arribar a València, sobretot "la seua travessia pel desert de Líbia, un dels llocs més perillosos del planeta on han mort més persones que en el Mediterrani i on han patit tot tipus de penalitats".

Sobre aquest tema, Oltra ha aclarit que cap de les agressions sexuals a les refugiades de l'Aquarius es va produir en els vaixells sinó en les travessies prèvies. Així, en les entrevistes realitzades a les dones en el mateix Port de València se'ls preguntava si havien patit algun abús en els vaixells per a poder detindre els responsables i no va haver-hi cap cas.

Algunes de les dones que hagen sigut víctimes d'una violació seran portades a centres d'acolliments de Dones 24 hores per a rebre el tractament psicològic necessari per part d'especialistes.

De la mateixa manera, se'n van a realitzar tres proves físiques als prop del mig centenar dels 112 xiquets que estan en centres de menors d'Alacant sobre els quals hi ha dubtes de si són major d'edat per a oferir-los a aquells que ho siguen la possibilitat de demanar asil. Aquests joves no aniran a Cheste sinó a centres d'ONG directament ja que encara que tinguen 18 anys són encara vulnerables. Les proves òssies es complementaran amb entrevistes de psicòlegs per a determinar el seu grau de maduresa.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento