Comunitat Valenciana

Puig demana a Montón una taula per a actualitzar el programa de l’Imserso

  • L’exconsellera visita al president de la Generalitat, que afirma que l’"esperit del Botànic" s'ha portat a Madrid.
  • El Consell vol potenciar el programa vacacional dirigit a majors per a desestacionalizar l'economia turística.
  • "No anem a validar ara el colp d'estat de Franco per a determinar les nacionalitats històriques", diu Puig.
El presidente de la Generalitat, Ximo Puig, ha recibido este martes a la ministra de Sanidad y exconsellera del Gobierno valenciano, Carmen Montón.
El presidente de la Generalitat, Ximo Puig, ha recibido este martes a la ministra de Sanidad y exconsellera del Gobierno valenciano, Carmen Montón.
MANUEL BRUQUE / EFE
El presidente de la Generalitat, Ximo Puig, ha recibido este martes a la ministra de Sanidad y exconsellera del Gobierno valenciano, Carmen Montón.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha rebut aquest dimarts en el Palau a la qual fins a fa escassos dies era la seua consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, que ha donat el salt al Govern de Pedro Sánchez, en concret a la cartera de Sanitat, Consum i Benestar Social.

Els gestos de cordialitat i les bones paraules han sigut la tònica general d'una reunió en la qual Montón ha dit sentir-se "com a casa" i en la qual el cap del Consell li ha desitjat "molta sort" i ha agraït la visita i l'actitud de la ministra per la "nova atmosfera" de "coresponsabilitat" que ha detectat en el nou Executiu central.

Puig ha fet un repàs als "principals assoliments" de Montón al capdavant de la Conselleria, com la universalització de la sanitat, l'eliminació dels copagaments en farmàcia a col·lectius vulnerables o la reversió de l'àrea de salut de la Ribera a la gestió pública i s'ha mostrat confiat que aquestes polítiques s'apliquen a partir d'ara a nivell estatal.

Actualització del programa IMSERSO

Montón, per la seua banda, ha explicat que ja ha iniciat els contactes amb la vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, i amb la nova titular de Sanitat Universal, Ana Barceló, per a conèixer les prioritats del Govern, encara que ha reconegut que les porta "incorporades de sèrie".

Encara que ha sigut una primera visita protocol·lària, tots dos mandataris han abordat qüestions concretes d'altres àrees al marge de la sanitària com és la de Benestar Social. En concret, han tractat l'actualització del programa turístic vacacional per a persones majors de l’Imserso.

Segons Puig, aquest pla "té una dimensió molt important derivada de la importància econòmica del turisme i ací també va a haver-hi espai de diàleg i de coresponsabilitat. El canvi d'atmosfera ja és un fet extraordinàriament positiu i va a ser beneficiós per als ciutadans de la Comunitat Valenciana", ha explicat.

El cap del Consell ha demanat a la ministra "que plantege una taula de diàleg sobre aquesta qüestió: tant des del punt de vista dels ciutadans que participen com de les empreses i els hotels que els acullen".

Puig ha incidit en la necessitat d'aquests plans per a desestacionalitzar un sector econòmic com el del turisme: "Hi ha una discussió sobre com es desenvolupa aquest projecte, que fou un bon programa fa temps, però que necessita actualitzar-se. Estem interessats en un doble vessant: per les persones majors que participen i que tenen l'oportunitat per primera vegada d'anar-se de vacances, i d'altra banda en l'economia turística, que és fonamental per a acabar amb la estacionalitat".

"La Comunitat Valenciana és una nacionalitat històrica"

Preguntat per l'anunci del president del Govern, Pedro Sánchez, sobre l'anunci de reunions amb els presidents autonòmics de les anomenades comunitats històriques (Catalunya, País Basc, Andalusia i Galícia), Puig ha dit no voler entrar en "polèmiques estèrils", però ha afirmat que la Comunitat Valenciana "és una nacionalitat històrica, no perquè ho diu jo, sinó perquè ho diu l'Estatut d'Autonomia".

"D'una vegada per sempre s'hauria de deixar clara aquesta qüestió. Les denominades nacionalitats històriques són aquelles que van accedir a l'autonomia durant la República. La Comunitat Valenciana no va accedir a l'autonomia perquè Franco va donar un colp d'estat. No anem a validar ara el colp d'estat de Franco per a determinar quins són les nacionalitats històriques. Per tant, som una nacionalitat històrica i, si algú té algun dubte, que vinga al Palau de la Generalitat, i veurà perfectament el Saló de Corts i que açò està carregat d'història", ha declarat.

"No vull caure en una discriminació de cap comunitat per raons de suposada història. Crec que no estem en aqueix moment. Jo no sóc identitarista i crec que han de garantir-se els drets individuals i els drets col·lectius. El nostre horitzó és molt clar: igualtat entre les persones i respecte a les cultures i a les singularitats territorials", ha afegit el cap del Consell.

"Jo sé que el president del Govern sap el que és la Comunitat Valenciana, que és una comunitat històrica i una comunitat solidària, oberta i compromesa amb el projecte global", ha conclòs Puig.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento