Comunitat Valenciana

Els Max valencians celebren el premi i demanen suport institucional

  • Es van portar una 'poma' 'Tic-tac', al millor espectacle musical; i 'Kiti Kraft', a l'espectacle infantil, juvenil o familiar.
  • Ángel Solo i Adolfo Fernández van guanyar per l'adaptació en 'En la orilla', basada en la novel·la de Rafael Chirbes.
  • Nacho Sánchez va ser nomenat millor actor protagonista pel seu treball en 'Iván y los perros', de La Pavana.
L'espectacle 'Kity Kraft'
L'espectacle 'Kity Kraft'
VICENTE JIMÉNEZ/BAMBALINA
L'espectacle 'Kity Kraft'

Representants de les produccions de la Comunitat Valenciana que s'han fet amb un Premi Max han expressat la seua satisfacció per haver aconseguit aquest reconeixement a l'esforç i el talent, al mateix temps que han cridat l'atenció sobre la necessitat que les institucions donen suport al sector amb la finalitat de que els artistes puguen seguir "renovant el llenguatge" creatiu i "somiant en gran".

En la cerimònia que va acollir anit Sevilla, es van portar una 'poma' 'Tic-tac', al millor espectacle musical; i 'Kiti Kraft', a l'espectacle infantil, juvenil o familiar. Així mateix, Ángel Solo i Adolfo Fernández van entrar en el palmarés per la seua adaptació en 'En la orilla', basada en la novel·la de Rafael Chirbes, i coproduïda per la valenciana La Pavana, la companyia basca K. Producciones, Emilia Yagüe Producciones i el Centre Dramàtic Nacional; i l'actor Nacho Sánchez va ser nomenat millor actor protagonista pel seu treball en 'Iván y los perros', també de La Pavana.

'Tic-Tac' és un musical coproduït per l'Institut Valencià de Cultura i la Diputació de València escrit per Carles Alberola, Rodolf Sirera i Pasqual Alapont. Es tracta d'un muntatge sobre la necessitat de la ficció en la nostra vida, d'un territori màgic on els somnis es fan realitat. Alberola ha manifestat, en declaracions a Europa Press, que aquest Premi Max és "un altaveu" que, confia, puga ajudar al fet que encara més gent veja aquesta peça en la seua tornada al Teatre Principal de València en Nadal.

Per al dramaturg i actor, el secret d'aquesta funció -que ja va arrasar durant la seua exhibició en la cartellera valenciana- és que "té molt de treball darrere en tots els vessants: musical, actoral, audiovisual i coreogràfica". A més, "conta una història que emociona la gent i que arrapa l'ànima de les persones".

Per a l'artista, les produccions valencianes porten uns quants anys aconseguint una major visibilitat en l'Estat i ha subratllat que perquè aquesta tendència continue les institucions han de prestar el seu suport, tant per a la "imprescindible supervivència, amb un major nivell de contractació", com per a alçar espectacles de gran format que ajuden a incrementar el nivell d'espectadors.

"Cal continuar donant suport"

'Tic-Tac' és una coproducció entre la Generalitat i la Diputació. Per a fer un projecte d'aquest nivell és "imprescindible que hi haja institucions darrere perquè puguem somiar en gran", ja que té un pressupost alt, ha apuntat.

Alberola ha considerat que en els últims temps s'han donat passos per a donar més suport al sector, encara que hi ha qui pot creure que són un poc lents, ja que "costa molt canviar una situació que era molt complicada" i per açò "cal continuar donant suport", ha instat.

Per la seua banda, el director de Bambalina Teatre Practicable, responsable de 'Kiti Kraft' ha mostrat la seua alegria per un premi per al qual, assegura, no estaven "mentalitzats". Aquesta és una peça que proposa un poema visual compost per una sèrie d'imatges de gran poder visual i que discorre per la vida d'una titella que adora la música i el cant.

"Resistència"

Per a Policarpo resulta especialment satisfactori que el premi es concedisca a una companyia que aposta per les titelles, un art que està un poc relegat i considerat a vegades com de segona.

"Es reconeix la resistència a tot el temps dedicat a aquesta professió que és tan vocacional", ha comentat el director, que subratlla també la voluntat d'aquesta agrupació per renovar el llenguatge de les titelles i no donar-los només un contingut pedagògic per al públic infantil, sinó destacar la seua part artística.

Policarpo, qui ha comentat que li hauria agradat que la collita de premis per als representants del teatre valencià fóra un poc major, ha advertit que no hi ha "molt que reflexionar" sobre l'estat de les arts escèniques valencianes i que això no es pot projectar només en uns premis.

Finalment, el premi Max d'Honor el va arreplegar el dramaturg valencià José Sanchis Sinisterra, que en la seua intervenció va posar l'accent que la seua lluita en el teatre radica en "l'amor per la paraula i el text escrit", i ha celebrat l'"ingrés" d'"una verdadera legió d'autores i dramaturgues" en el món de les arts escèniques. "Va a ser molt important per al futur de la fertilitat del text dramàtic", va asseverar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento