Comunitat Valenciana

Fiscalia negocia un acord amb Blasco i Tauroni per a rebaixar la pena de presó

  • Haurien de retornar els quatre milions d'euros que es consideren defraudats.
  • L'acord està molt avançat amb Fiscalia, Advocacia de la Generalitat i els dos processats.
Blasco (esq) i Tauroni (dreta) en imágnes d'arxiu
Blasco (esq) i Tauroni (dreta) en imágnes d'arxiu
Europa Press - Archivo
Blasco (esq) i Tauroni (dreta) en imágnes d'arxiu

Fiscalia està ultimant la negociació d'un acord amb l'exconseller de Solidaritat, Rafael Blasco, i l'empresari Augusto César Tauroni per a rebaixar la pena de presó que els sol·licitarà per les peces dos i tres del cas Cooperació i perquè retornen els quatre milions d'euros que es consideren defraudats.

Segons han confirmat a Europa Press fonts coneixedores de la negociació, l'acord està molt avançat amb Fiscalia, Advocacia de la Generalitat i els dos principals processats en aquesta causa, en la qual s'han investigat irregularitats en subvencions a ONG i en la construcció d'un hospital a Haití que no va arribar a dur-se a terme.

El passat mes de febrer, la jutgessa del Jutjat d'Instrucció número 21 encarregada del cas va obrir juí oral contra Blasco i altres 23 acusats en aquestes peces, després que l'Audiència Provincial confirmara el seu processament. Els fets atribuïts són prevaricació, suborn, associació il·lícita, malversació, encobriment, frau de subvencions, blanqueig i falsedat documental.

Inicialment, per aquesta peça, la Fiscalia Anticorrupció sol·licitava 16 anys de presó per a Blasco i com a responsabilitat civil la quantitat de 4.639.840 euros a favor de la Generalitat. Per a Augusto César Tauroni, reclamava 21 anys i mig de presó, una multa de 3.136.800 euros i el decomís dels seus dos apartaments de Miami i un iot, a més dels diners dels comptes d'EUA de diferents societats.

Si s'aconsegueix l'acord, Fiscalia demanaria finalment dos anys i mig de presó per a cadascun d'ells i el reintegrament dels quatre milions d'euros.

Concessió d'ajudes a la Fundació Cyes

Aquesta reducció es justificaria que la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar Blasco sis anys i mig de presó -rebaixant en un i mig la condemna imposada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana- pel frau d'ajudes al Tercer Món, dins de la peça 1 del cas Cooperació, relativa a irregularitats en la concessió d'ajudes per part de Solidaritat a la Fundació Cyes per a projectes a Nicaragua, fixava en huit anys el màxim de compliment per totes les peces.

Segons les fonts consultades, en la resolució, es va entendre que es tractava del mateix procediment i delictes encara que entenia que s'haguera dividit per agilitat processal en diverses peces, per la qual cosa, en les restants, només podrien ser condemnats a un any i mig més. A Tauroni, el TS li va condemnar a sis anys de presó.

Als dos, i a altres ex alts càrrecs de la Conselleria de Solidaritat condemnats o processats, els quedaria pendent una altra causa més: presumptes delictes de suborn i falsedat documental en relació amb els contractes del sistema Abucasis quan Blasco era conseller de Sanitat en 2006 i 2007.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento