Comunitat Valenciana

Els menús de menjadors públics garantiran una alimentació saludable

  • El decret aprovat aquest divendres pel Consell inclou també les màquines expenedores de centres públics.
  • Es fomentarà la incorporació d'aliments de proximitat i ecològics en les compres públiques d'aliments.
Fruites, fruita, verdura, verdures
Fruites, fruita, verdura, verdures
EUROPA PRESS - Archivo
Fruites, fruita, verdura, verdures

El ple del Consell ha aprovat el decret per a fomentar una alimentació saludable i sostenible en l'àmbit de les administracions públiques, una nova normativa que va a garantir i regular una alimentació saludable en tots aquells centres de titularitat pública, ja siguen sanitaris, educatius o de serveis socials.

Així mateix, se'n va a fomentar la incorporació d'aliments de proximitat i ecològics en les compres públiques d'aliments. Les accions sanitàries en matèria alimentària contemplen la incorporació de criteris d'índole nutricional en els menús de menjadors col·lectius públics, de manera que s'incremente el consum de fruites i verdures, es reduïsca el consum de greixos trans i saturades, de sal i de sucre.

Per primera vegada s'estableix que els plecs de contractació d'aliments per a servicis de restauració col·lectiva incorporaran una sèrie de condicions i criteris relacionats amb l'alimentació saludable d'obligat compliment.

És a dir, les empreses adjudicatàries hauran de proveir-se d'almenys, un 40% de fruites i hortalisses fresques de temporada a la Comunitat Valenciana i el 3% de les compres serà en productes ecològics. D'altra banda, hauran d'incorporar aliments que permeten elaborar menús específics i adaptats per a persones celíaques.

D'altra banda, la Conselleria de Sanitat està realitzant una actualització de la Guia de menús escolars en la qual es recopilen totes les recomanacions nutricionals i que pot servir de base per a l'elaboració de menús saludables.

Regulació de les màquines expenedores

Un altre dels aspectes que contempla la nova normativa és la regulació de la instal·lació i el funcionament de les màquines expenedores d'aliments i begudes en centres i establiments públics de la Generalitat.

Estableix una sèrie de requisits sobre quin tipus d'aliments podran contindre les màquines expenedores situades en els centres de titularitat pública. Aquestes podran contindre els següents productes: aigua envasada, llet descremada o semidesnatada, iogurts i altres llets fermentades baixos en greix i sense sucre afegit, pans integrals, fruita fresca, fruits frescos no fregits i baixos en sal, refrescs sense sucre afegit, sucs de fruita, plats a base de vegetals frescos i sopes vegetals fredes.

Així mateix, es permetrà la incorporació d'altres productes sempre que complisquen amb una sèrie de criteris nutricionals. Entre aquests requisits destaquen alguns com que la porció envasada o comercialitzada no continga més de 200 kcal, que no continguen àcids grassos trans, que el 30% com a màxim de les kcal procediran dels sucres totals 8g/100ml, o que continguen un màxim de 0,5 grams de sal (0.2 grams de sodi).

Un altre aspecte que es regula és la incorporació de productes apropiats per a persones amb intolerància al gluten. A més, en les màquines expenedores de begudes calentes sempre existirà l'opció de regular el contingut de sucre.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento