Comunitat Valenciana

L'Audiència d'Alacant confirma el processament d'Echávarri per acomiadar la cunyada de Barcala

  • L'Audiència d'Alacant ha confirmat el processament de l'exalcalde de la ciutat Gabriel Echávarri (PSPV) per l'acomiadament de la cunyada de l'actual primer edil, Luis Barcala (PP), treballadora interina del consistori i que va ser acomiadada suposadament en represàlia per la denúncia que van interposar els 'populars' quan estaven en l'oposició contra Echávarri i que va donar motiu a la seua investigació i posterior processament pel cas Comerç.
Echávarri, en una imatge d'arxiu
Echávarri, en una imatge d'arxiu
Europa Press - Archivo
Echávarri, en una imatge d'arxiu

D'aquesta forma, la sala ha desestimat el recurs d'apel·lació interposat per Echávarri contra l'orde de processament que va dictar el Jutjat d'Instrucció número 2 d'Alacant, el 20 de març de 2018, i confirma eixe processament per un delicte de prevaricació administrativa.

Segons la resolució a la qual ha tingut accés Europa Press, els magistrats assenyalen que la interlocutòria per la qual es va incoar el Procediment Abreujat reuneix tots els requisits legals exigits i és suficient en contindre un relat en el qual es detalla el presumpte delicte de prevaricació administrativa basat en indicis derivats de la instrucció realitzada.

Segons apunten hi ha indicis d'arbitrarietat en el cessament de la funcionària interina, la qual cosa, en aquesta fase processal, i davant la impossibilitat de no poder descartar-se que s'haja comès aquesta infracció penal, "no hi ha cap argument que puga donar lloc al sobreseïment que planteja l'exalcalde d'Alacant".

Segons el parer dels magistrats el relat de fets punibles que conté la interlocutòria dictada per la jutgessa instructora és ampli i detallat, igual que extensament motivat ja que l'acomiadament "obeïx únicament a la voluntat de l'exalcalde en una evident, patent, flagrant i clamorosa desviació de poder, donant aparença de legalitat, d'exercir les seues facultats d'una forma manifestament arbitrària".

Finalment, la sala assenyala que la decisió de cessament va ser adoptada per Echávarri, valent-se de qui tenia competència per a firmar el decret. Una resolució administrativa que li és atribuïble, encara que fóra un tercer qui firmara el decret.

EL MATEIX DIA QUE LA DENÚNCIA DEL PP

L'orde de processament per l'acomiadament de la treballadora municipal especifica que el 18 d'abril de 2017 el PP presentava la denúncia en Fiscalia pel suposat fraccionament de contractes de la Regidoria de Comerç i que "eixe mateix dia" Echávarri va cridar per telèfon Carlos Giménez per a indicar-li que "havia de cessar de forma immediata una funcionària interina" que identifica com "la cunyada de Barcala", segons arreplega l'escrit del jutjat.

La treballadora cessada havia sigut contractada sense càrrec a plaça per a l'engegada de les sales d'exposicions de las Cigarreras i el MACA, i una vegada finalitzat aquest treball va ser destinada al museu de la Llotja i al Centre Municipal de les Arts, trasllat esgrimit per Echávarri per a justificar l'acomiadament.

En el moment del cessament, Giménez es trobava a Santander, per la qual cosa l'alcalde li va indicar que "s'encarregava ell de tot", segons continua l'escrit de processament, en el qual es narra que a continuació Echávarri va contactar amb un tècnic de Recursos Humans a qui va donar l'orde de "preparar" el decret de cessament de la treballadora "sense indicar-li al tècnic la causa per la qual havia de ser cessada", indica l'escrit.

El tècnic, "estranyat per l'anormalitat que suposava rebre tal orde directe de l'alcalde", va contactar amb Giménez, qui li va indicar que sol·licitara a Echávarri l'orde per escrit, però aquest es va negar pel que finalment el tècnic va fer constar en l'expedient "que havia rebut un orde verbal" de l'alcalde.

Per la seua banda, Giménez va declarar davant la jutgessa que quan es va entrevistar amb l'alcalde per a firmar el decret de cessament, Echávarri li va comunicar que "tenia un expedient des de fa temps damunt de la taula que avalava l'acomiadament", que incloïa el suport "unànime" dels sindicats, un requeriment del Síndic de Greuges i un informe de la Regidoria de Cultura.

CULTURA NO PODIA PRESCINDIR D'ELLA

En eixe sentit, l'expedient referit per Echávarri contradeia el declarat per l'aleshores edil de Cultura, Daniel Simón, qui va testificar en la fase d'instrucció que des de Cultura "mai han comunicat ni a l'alcalde ni a una altra instància de l'Ajuntament que aquesta funcionària no era necessària".

Sobre aquest tema, Simón va assegurar en prestar declaració que "no podien renunciar a una tècnica de museus, per interina que fóra, sota pena de poder incórrer en irresponsabilitat que deixara sense servei els centres culturals municipals".

Així mateix, Echávarri també va referir a un requeriment del Síndic de Greuges que a l'octubre de 2016 recomanava la substitució de tots els interins per funcionaris de carrera però que "no es referia a la funcionària cessada en concret si no en general" a tots els interins, segons arreplega l'escrit del jutjat.

UN DELS 47 INTERINS

Davant açò, l'escrit de processament especifica que la funcionària cessada era una dels 47 treballadors interins del consistori, "dels quals almenys tres més no exercien les funcions objecte del nomenament" sent ella l'única cessada a l'abril de 2017, fet que va motivar una declaració institucional del ple de 28 d'abril en el qual es condemnava l'adopció de mesures "de forma arbitrària o amb presumpte abús de poder" per part d'Echávarri.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento