Comunitat Valenciana

Cáritas alerta davant la pobresa crònica: "La precarietat s'està normalitzant"

  • L'entitat benèfica va atendre l'any passat a 53.175 persones a València, un 11% menys que en 2016. 
  • "El mercat laboral no assegura unes condicions de vida digna", apunten des de l'organització.
Una persona pide en la calle.
Una persona pide en la calle.
EUROPA PRESS
Una persona pide en la calle.

La pobresa s'està cronificant com a conseqüència de la precarietat laboral, que impedeix a moltes persones eixir de la situació de necessitat econòmica malgrat tenir una ocupació.

Cáritas València ha confirmat en la seua Memòria de 2017, presentada aquest dimecres, un fenomen que ja venia succeint en els últims anys, però que està incrementant-se. "La precarietat s'està estenent com una manera de vida, s'està normalitzant", adverteix la secretària general de l'entitat, Fani Raga.

L'ajuda de l'entitat benèfica va atendre l'any passat a 53.175 persones, un 11% menys que en 2016, a les quals va oferir 121.363 ajudes. Aquesta baixada gradual és una constant en els últims anys, però darrere d'ella s'amaga una cronificació de les situacions de pobresa que fa a les seues víctimes "quedar atrapades en realitats d'exclusió de les quals cada vegada és més complicat eixir", per la qual cosa les mateixes famílies són ateses any rere any. De fet, el 77% dels atesos són persones conegudes per l'entitat, que segueixen patint problemes d'accés a l'ocupació, a l'habitatge i a la salut.

El perfil majoritari de les persones beneficiàries és el de parelles joves i dones soles amb fills, així com migrants en situació administrativa irregular, que han repuntat lleument. Les dones són el 72% del total, i el 52% de les persones ateses són espanyoles.

4,74 milions d'euros d’inversió

El director de Cáritas a València, Ignacio Grande, ha insistit en l'extensió del "treballador pobre", aquell que, malgrat tenir una ocupació, no aconsegueix eixir de l'exclusió social. En aquesta dinàmica, ha afirmat, influeix que nou de cada deu contractes signats a la Comunitat Valenciana siguen temporals.

L'entitat va dedicar el 31% dels seus recursos per a ajudes d'atenció primària, xifrades en 2,98 milions d'euros, a necessitats bàsiques (alimentació, roba...), el 27% a projectes promocionals, el 16% al lloguer, el 12% a subministraments i el 6% a l'àmbit educatiu.

En total, els recursos invertits van ascendir a 4,74 milions d'euros, la major part procedents de donatius i herències, i en menor mesura, de campanyes específiques, subvencions públiques i injeccions de la Conferència Episcopal.

Quant als recursos humans, Cáritas compta amb 6.122 persones, de les quals 6.016 (el 98%) són voluntàries. L'entitat va aconseguir 1.900 insercions laborals després de participar 3.883 persones i va arreplegar 2.876 tones de roba usada durant 2017 en 422 contenidors de reciclatge.

El bisbe auxiliar de València, Arturo Ros, ha destacat que Cáritas "és motor del canvi en moltes facetes de la vida", entre les quals ha citat l'atenció a la integració, Projecte Home, la lluita contra la tracta de persones, l'activitat en centres de menors o en centres penitenciaris.

Desigualtat enquistada 

Segons constaten des de l'organització, la desigualtat "s'està enquistant en la nostra societat" perquè la recuperació econòmica "no està arribant a totes les famílies" i la precarietat laboral avança: "El mercat laboral no assegura unes condicions de vida digna". Per açò proposen incidir en aquest àmbit, dotar amb pressupostos i personal la nova Renda Valenciana d'Inclusió, accelerar el canvi social i reformar el model socioeconòmic per a "posar a la persona i els drets en el centre".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento