Comunitat Valenciana

Condemnen a la periodista Tona Català per insultar l'assessor del PP Luis Salom

  • La dona d'Enric Morera haurà de pagar una multa de 900 euros i una indemnització de 3.000 euros.
  • Va utilitzar expressions a les xarxes socials com "puto fatxa" i "maricón d'Espanya".
Imatge d'arxiu de la Ciutat de la Justícia
Imatge d'arxiu de la Ciutat de la Justícia
Europa Press - Archivo
Imatge d'arxiu de la Ciutat de la Justícia

El Jutjat penal número quatre de València ha condemnat la periodista Tona Català, dona del president de les Corts, Enric Morera, al pagament d'una multa de 900 euros i a indemnitzar amb 3.000 euros Luis Salom, assessor del PP en l'Ajuntament de la capital, per insultar-li en una xarxa social amb les expressions "puto fatxa" i "maricón d'Espanya".

La magistrada considera Català autora d'un delicte d'injúries greus amb publicitat, sense circumstàncies modificatives de la responsabilitat. Contra la resolució, a la qual ha tingut accés Europa Press, cap recurs d'apel·lació.

La jutgessa estima provat que Salom és una persona pública no només per l'acompliment d'un càrrec públic sinó perquè amb anterioritat ja apareixia "amb certa freqüència" en els mitjans de comunicació per la seua "afinitat" amb polítics i càrrecs del PP i entén que si bé les paraules de Català no van contribuir "de manera significativa" a la imatge que l'assessor projectava de forma pública, sí es va veure afectat el seu honor.

No obstant açò, sosté que la quantitat indemnizatoria "més ajustada a la realitat" dels insults és de 3.000 euros i no els 20.000 que havia reclamat el querellant, que a més demanava 5.400 euros de multa.

La magistrada considera provat que Català va publicar al gener de 2016 en el seu mur de Facebook un missatge públic -en obert- en el qual adjuntava una foto de Salom amb un text en el qual incloïa, entre d'altres, les expressions "puto fatxa, maricón d'Espanya, adoptat per uns güelos de l'Opus".

Estava "molt cansada"

Català va assegurar en la vista que es penedia del text, del que ja havia fet una rectificació i que ja ho havia dit en l'acte de conciliació. Així mateix, argumentava que estava "molt cansada" perquè Salom portava "tres anys arremetent contra la seua filla, que era menor d'edat, a través de les xarxes socials deia que era una 'guarra'". La periodista assegurava que era "tot pel seu marit", Enric Morera, i afegia que no van voler denunciar per les seues circumstàncies personals en eixe moment.

La publicació va ser el mateix dia en què es va publicar una notícia sobre la investigació del presumpte blanqueig de diners del PP en el cas Taula, en el qual Salom figura com a investigat.

"Clarament ofensiu"

Per a la magistrada, les expressions escrites per Català i el sentit de tot el text en general és "clarament ofensiu" i constitueixen "clarament un atemptat contra l'honor" de Salom, al no contindre imputació de fets sinó juís de valor, amb un ànim difamatori "inherent" al seu ús.

A més, en haver sigut publicades en una xarxa social, excedeixen de l'àmbit privat i no estan connectades amb l'exercici d'un dret fonamental com la llibertat d'expressió o d'informació, al no portar aparellades informacions, fets o actuacions per a valorar o criticar.

La jutgessa també descarta que Català haja demanat perdó en les dos ocasions en les quals assegura haver-ho fet: ni en l'acte de conciliació ni en la carta en la qual va rectificar el primer (on diu que no està orgullosa però justifica les expressions). Sí ho va fer en el juí, encara que l'assessor no li ho va admetre.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento