Comunitat Valenciana

Oltra sobre l'Aquarius: "La societat valenciana no deixa ningú a la deriva"

  • Mónica Oltra ha agraït la rapidesa amb la qual l'administració central "ha reaccionat".
  • "València pot ser la porta d'entrada perquè s'acabe el calvari d'aquestes persones", ha assenyalat.
Mónica Oltra, en una imatge d'arxiu
Mónica Oltra, en una imatge d'arxiu
GVA
Mónica Oltra, en una imatge d'arxiu

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assenyalat, sobre l'oferiment de la ciutat de València per a acollir les 629 persones migrants del vaixell 'Aquarius', que la societat valenciana "no deixa ningú a la deriva".

El Govern d'Espanya ha anunciat que oferirà València a l'ONU com a "port segur" per al vaixell 'Aquarius', que navega amb més de 600 immigrants i refugiats rescatats per MSF i Sos Mediterráneo, l'entrada dels quals a Itàlia ha sigut impedida pel nou ministre de l'Interior, Matteo Salvini.

Poc abans que l'Executiu central fera aquest anunci, Oltra havia expressat davant els mitjans de comunicació que estava esperant el sí de l'Executiu central per a poder albergar aquestes 629 persones perquè València "vol obrir eixe corredor de l'esperança en el Mediterrani".

En aquest sentit, Oltra es mostra convençuda que el Govern de Pedro Sánchez té "sensibilitat" respecte a la situació de les persones refugiades, "no com l'anterior Govern del PP que ens va tancar totes les portes".

Així mateix, ha assenyalat que les autoritats valencianes tenen el dispositiu d'acolliment preparat "des de fa molt de temps" i que espera que la idea siga "ben rebuda" també per les onze comunitats que en el seu moment van firmar un manifest expressant el seu desig d'acollir refugiats.

Les autoritats valencianes ja han parlat a més amb l'Autoritat Portuària, "que s'ha implicat", i amb les entitats de solidaritat i persones migrants que col·laboraran en el dispositiu d'acolliment.

"Fossa comuna de la vergonya"

Mónica Oltra ha emfatitzat que "no és possible que en el segle XXI hi haja 629 persones en un vaixell a la deriva en el Mediterrani, un Mediterrani que s'està portant milers de vides i que s'està convertint en una fossa comuna de la vergonya, quan sempre ha sigut un pont entre persones i cultures".

"València pot ser la porta d'entrada perquè s'acabe el calvari d'aquestes persones i puguem acollir-les en una societat oberta i càlida, que no deixa ningú a la deriva en el Mediterrani. Esperem que aquesta vegada sí eixa embarcació puga arribar a València i la societat valenciana puga dir-los: 'El pitjor ha passat i aneu a emprendre una nova vida lluny de l'horror que heu hagut de passar'".

Finalment, la dirigent valenciana ha recordat que un centenar de les persones que van a la deriva a l'embarcació són xiquets i que també hi ha dones embarassades i que només tenen menjar per a 24 hores, per la qual cosa "és una situació d'emergència humanitària".

Agraeix ls "rapidesa i sensibilitat"

Posteriorment, després de conéixer que el Govern d'Espanya ha accedit al fet que siga València la destinació de l'embarcació, Mónica Oltra ha agraït la rapidesa amb la qual l'administració central "ha reaccionat", al mateix temps que ha valorat "la seua sensibilitat respecte a les persones desplaçades i refugiades, que permet que les comunitats autònomes que des de 2015 intentem fer una política d'acolliment i complir amb el dret humanitari puguem efectivament dur a terme aquestes accions".

"Des d'aquest matí en què he parlat amb l'alcalde per a veure la seua disposició i m'ha confirmat que estava disposat a parlar amb el president de la Generalitat i també mostrar tota la seua implicació en aquesta qüestió, hem engegat la maquinària que ha fet que abans del migdia el Govern d'Espanya haja donat una resposta positiva", ha explicat.

Oltra ha detallat les gestions realitzades fins al moment, que inclouen, a més de la col·laboració de l'Autoritat Portuària -"que obri el seu port a la solidaritat"-, la cooperació oferida de nou pel president de Balearia, que ha oferit "tota la seua logística" tant "en terra com en mar", així com diverses entitats humanitàries.

La dirigent valenciana ha pogut parlar també ja amb al Ministra de Treball i Migracions, Magdalena Valerio, que li ha confirmat que aquest dispositiu en concret se'n va a coordinar des de la Vicepresidència de Carmen Calvo. Oltra ha subratllat la "lleialtat institucional" mostrada des del nou Govern marca "una diferència molt acusada" respecte a l'anterior Executiu 'popular'.

Reunió comissió mixta

La representant de la Generalitat ha avançat a més que s'ha convocat per a aquest dimarts a les 16.30 hores a la Comissió Mixta per a l'atenció a persones refugiades i desplaçades, on hi haurà representació de diverses conselleries -Sanitat, Educació i Igualtat-; l'FVMP, les diputacions, la Universitat de València, i també de l'Ajuntament de València i l'Autoritat Portuària.

"Per fi anem a estar a l'altura del que espera la societat valenciana, els ciutadans s'estan bolcant i anem a posar a València en el mapa com a ciutat acollidora", ha exclamat Oltra.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento