Comunitat Valenciana

Baldoví: "Serem lleials al Govern de Sánchez en la mesura que ho siga amb els interessos dels valencians"

  • El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha advertit aquest divendres que la seua formació serà "lleial" al Govern de Pedro Sánchez "en la mesura que Sánchez i els seus ministres siguen lleials als interessos dels valencians", la qual cosa es veurà en l'aprovació d'un nou sistema de finançament, en l'acceptació d'esmenes als pressupostos d'enguany i en les inversions territorializades dels comptes de 2019.
Fuset i Baldoví en roda de premsa
Fuset i Baldoví en roda de premsa
COMROMÍS
Fuset i Baldoví en roda de premsa

Baldoví, en roda de premsa acompanyat del portaveu del grup municipal, Pere Fuset, per a analitzar la nova etapa que s'obri en la política estatal, ha explicat que el vot de Compromís va ser "incondicional" perquè era "necessària" la marxa de Mariano Rajoy i de la "corrupció del PP". No obstant açò, ha aclarit que "es tracta d'un vot al canvi" i que ells no van a canviar la seua forma de ser i seguiran "representant els interessos dels valencians".

Per açò, mantindran per "coherència" les esmenes als pressupostos o fins i tot s'ampliaran, i ha advertit Sánchez que aquesta lleialtat amb els valencians s'ha de plasmar també en els pressupostos de 2019 perquè "no volem ser més que cap però sí que siguen justs".

No obstant açò, ha apuntat que "no serà necessari" mantindre aquest to reivindicatiu perquè s'ha mostrat segur que els ministres valencians ja s'encarregaran que es complisquen els interessos valencians.

Baldoví ha anunciat que en la primera pregunta a Sánchez en la primera sessió de control li reclamarà "compromisos ferms" per als interessos dels valencians i especialment pel nou sistema de finançament que s'ha de resoldre ja, ha exigit.

A més, ha reclamat al nou Executiu que complisquen ja amb mesures que no requereixen de pressupost com la gratuïtat de l'AP-7, retirar els recursos d'inconstitucionalitat contra les lleis valencianes com la de la pobresa valenciana o la renda valenciana d'inclusió, i eliminar el pla d'ajust per als Ajuntaments de València i Alacant.

Així mateix, exigeix un nou sostre de gasto i que els pressupostos de 2019 reflectisquen el pes de demogràfic de la Comunitat Valenciana en les inversions territorializades, la qual cosa no ha succeït en els últims set anys.

Sobre este tema, ha destacat que Compromís "saluda" al nou Govern i que li han agradat els gestos que "hi haja més dones, tinga un perfil europeu, aposte per la ciència i que hi haja quatre ministres valencians". En canvi, ha criticat els nomenaments del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per "estar tocat per la mà del PP", i de la de Medi Ambient, Teresa Ribera, per avalar Castor, però els jutjarà pel que facen ara.

A més, ha comentat que, en el cas que el PSOE els oferisca entrar en el segon escalafó, primer hauran de parlar abans d'objectius que de noms.

En eixe sentit, ha esgrimit, davant el problema a Catalunya, que una vegada "el dinosaure es desperta segueix ací tots els dies", per la qual cosa "cal dialogar i rebaixar la tensió". Però, ha insistit que aquest conflicte "no pot tapar" el problema de l'infrafinançament dels valencians. "Que es veja que Montoro i Montero -ministre d'Hisenda amb el PP i la nova responsable socialista- no es diferencien solament per una lletra", ha reclamat.

INVERSIONS A VALÈNCIA

Per la seua banda, Fuset ha insistit que no es van a retirar les esmenes als PGE perquè "no van rebaixar les exigències" amb el nou Govern sinó que les van a "intensificar" per "coherència amb l'ADN de Compromís" ja que "cap vot en una moció de censura és un xec en blanc".

En concret, al ministre de Foment, José Luis Ábalos, que coneix "molt bé" València per haver sigut regidor, li exigeixen inversions per al túnel passant i el Parc Central, el contracte de programa d'ajudes per a transport metropolità, i que complisca amb els 1.400 milions compromesos per al Pla de Rodalies.

A Hisenda que assumisca el deute de 460 milions de la Marina Real per l'organització de la Copa Amèrica, acabar amb el pla d'ajust i flexibilitzar la regla de gasto, mentre que a Cultura demana que augmenten les inversions per als museus de Belles Arts, l'IVAM, el de Ceràmica o el Palau de les Arts.

A més, demana a Comerç que elimine l'exigència que les ciutats tinguen una zona d'afluència turística. "Els socialistes sempre han anat de la nostra mà no veiem ara per què s'han de soltar", ha postil·lat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento