Comunitat Valenciana

Les persones amb càncer i problemes econòmics pugen un 46% en 10 anys

  • Una radiografia psicosocial analitza els problemes als quals s'enfronten els malalts. 
  • L'impacte de l'atur i les càrregues familiars s'afigen a la situació mèdica dels pacients. 
  • Cada any es realitzen uns 1.600 diagnòstics de càncer en situacions de vulnerabilitat.
Asociación Española contra el Cáncer (AECC)
Asociación Española contra el Cáncer (AECC)
AECC
Asociación Española contra el Cáncer (AECC)

Les persones que pateixen càncer i es troben en situació econòmica precària han crescut a la Comunitat Valenciana un 46% en l'última dècada. Així es desprèn de la radiografia psicosocial Les cares del càncer a la Comunitat Valenciana, feta per l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) València i presentada aquest dimecres, coincidint amb la celebració aquest dijous de la seua 61 col·lecta anual contra aquesta malaltia sota el lema Amb tu Donem la Cara.

Aquest estudi, realitzat per l'Observatori del Càncer de l’AECC, arreplega els principals problemes psicosocials als quals s'enfronten els valencians amb càncer, entre els quals destaca, junt a la precarietat econòmica, la solitud, que també ha augmentat en els últims deu anys. Així ho van indicar el president de l’AECC València, Tomás Trénor, i el seu vicepresident, Antonio Llombart, en la roda de premsa en la qual van donar a conèixer l'informe.

Per mitjà d'aquesta anàlisi, l'entitat ha detectat un major nombre de valencians “aturats o amb una renda que no supera el salari mínim” als quals un diagnòstic de càncer aboca a una situació de vulnerabilitat, segons va dir Llombart. S'ha calculat que cada any a la Comunitat Valenciana es produeixen 1.600 diagnòstics de càncer en aquesta situació econòmica, una circumstància que segons l’AECC València no ha deixat de créixer des de 2007.

“En aquests casos, el pacient s'enfronta a problema nou: estic malalt, he d'interrompre la meua activitat, perdre la meua ocupació o deixar-la temporalment... què va a ser de mi i de la meua família”, va plantejar Antonio Llombart, que va destacar que aquest és “un factor social” que “s'associa al psicològic” i afecta a la situació general del malalt.

El vicepresident de la AECC va ressaltar que aquestes circumstàncies “s'agreugen” en el cas de les dones, que representen el 51,6% dels diagnòstics en entorns econòmics precaris enfront del 48,3% que aglutina als homes. “Ací està no solament la càrrega financera i econòmica, també la familiar perquè es tracta de dones amb família i amb fills, a voltes, xicotets”, va exposar Llombart.

La radiografia de l'Observatori del Càncer d'aquesta entitat detalla també que altres 1.140 nous diagnòstics anuals de càncer es donen en persones que són treballadors per compte propi (autònoms), per la qual cosa la malaltia afectarà directament als seus ingressos. En aquests cas, el perfil és en la seua majoria masculí.

Antonio Llombart va afirmar que davant aquestes circumstàncies, la AECC València ha reforçat el seu servei d'atenció social, que el passat any va realitzar prop de 450 atencions, una xifra que va suposar un increment del 180%. El vicepresident va apuntar que el perfil del pacient atès és el d'un home o una dona de mitjana edat amb precarietat laboral i familiars al seu càrrec.

Majors i en solitud

La AECC ha detectat que hi ha major nombre de persones d'edat avançada que viuen soles i que pateixen càncer o són llargs supervivents. Prop de 4.600 persones amb aquesta malaltia viuen soles a la Comunitat Valenciana i en els últims deu anys el nombre de pacients sols ha crescut un 17%. El perfil d'aquest pacient és el d'un home major de 75 anys.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento