Comunitat Valenciana

La investigadora Almudena Ramón, detinguda en la investigació per estafes amb falses teràpies de lesions medul·lars

  • La investigadora Almudena Ramón, científica reconeguda pels seus treballs per a retornar la mobilitat a rates paraplègiques coneguts des de 2000, és una de les dos persones detingudes en l'operació 'Summas' de la Guàrdia Civil acusada d'estafar més d'un milió d'euros a cent persones, quatre d'ells menors d'edat, amb falsos tractaments per a curar lesions medul·lars.
Material intervinguts en els registres de la Guàrdia Civil
Material intervinguts en els registres de la Guàrdia Civil
GC/EUROPA PRESS
Material intervinguts en els registres de la Guàrdia Civil

Segons han informat a Europa Press fonts properes a la investigació, en l'operació han sigut detinguts la científica i la seua parella sentimental -que no guarda relació amb la medicina- i s'investiga una altra dona que sí que és mèdic.

La doctora Ramón Cueto, considerada com una de les investigadores més prestigioses de l'àmbit internacional en el camp de la regeneració de lesions medul·lars, ha sigut directora científica i metgessa del Centre d'Innovació Mèdica en Regeneració Medul·lar (CIMERM) i directora de la Unitat de Regeneració Neural de l'Institut de Biomedicina de València del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), entre altres destinacions.

En el 2000 es van donar a conéixer els seus treballs per retornar la mobilitat a rates paraplègiques. Dos anys després, va dirigir un estudi sobre l'implant de cèl·lules glials cobertoras del sistema olfactiu en la medul·la espinals de rates adultes paralítiques, que va demostrar promoure la reparació de les cèl·lules neuronals i restaurar les seues funcions.

Al gener de 2007, va denunciar el Centre d'Investigació Príncep Felipe (CIPF) per un suposat delicte contra la propietat intel·lectual, tracte degradant, coaccions, apropiació indeguda i falsedat quan havia començat la investigació amb primats.

Huit anys després, va anunciar que havia començat a aplicar la seua teràpia regenerativa medul·lar en pacients espanyols, fruit de 25 anys d'investigació i després de comprovar el resultat assolit en un bomber polonés que va patir una lesió en la seua medul·la espinal i que va assegurar que havia recuperat la sensibilitat en les dos cames i assolit tornar a caminar.

Segons ha informat la Guàrdia Civil en un comunicat, els detinguts oferien un tractament dividit en diverses fases que començava amb el pagament de 4.000 euros i seguia amb abonaments de més de 50.000 euros. Per açò, se'ls imputen els delictes d'estafa agreujada i contra la salut pública.

L'operació es va iniciar a principis de 2017 quan els agents van tindre coneixement per certes informacions rebudes sobre l'existència d'una "suposada i nova" teràpia oferida per un centre mèdic situat en la ciutat de València per a la cura de lesions medul·lars.

Aquesta teràpia, composta de quatre fases, començava amb el pagament de 4.000 euros i seguia amb abonaments de més de 50.000 euros i anava dirigida la recuperació funcional de lesionats medul·lars mitjançant el suposat trasplantament de certes cèl·lules obtingudes de manera autòloga, és a dir, del propi pacient.

MASSATGES I HOMEOPATIA

Les investigacions van permetre constatar que els tractaments que realitzaven consistien en massatges terapèutics i administració de productes homeopàtics, a excepció de diversos pots amb substàncies líquides que s'estan analitzant per a determinar la seua composició i que han sigut intervingudes en registres realitzats.

Així mateix, els agents van recaptar informes dels Serveis Sanitaris de la Comunitat Valenciana, de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, d'hospitals de referència a nivell nacional, i de professionals de la medicina de l'àmbit de les lesions medul·lars així com associacions de lesionats.

Tots ells coincidien que les perspectives de curació que aparentment s'ofereixen i difonien els investigats, així com les seues publicacions en mitjans de comunicació, "mancaven d'evidències avaluades i control per les autoritats sanitàries espanyoles".

CAPTACIÓ DE LES VÍCTIMES

La captació de les víctimes es realitzava a través de la pàgina web de la clínica i només es podia contactar amb ells a través del sistema de missatgeria d'aquesta pàgina.

En tot moment, i a pesar que en la web es difonia de manera genèrica les fases de la suposada teràpia, el "secretisme i falta de claredat" en l'oferit van fer sospitar els investigadors i autoritats sanitàries de la verdadera finalitat de la teràpia.

Així, els detinguts influïen sobre les víctimes, que eren especialment vulnerables per, en molts casos, la situació d'irreversibilitat de la seua lesió, i que per açò estaven disposades a realitzar importants desemborsaments econòmics per a la submissió a la teràpia, amb la promesa d'una millora o curació.

A més, feien xantatge als pacients amb la frase "ara o mai" ja que els advertien que si no contractaven els seus servicis i atés que ells eren els únics que oferien eixe tractament mai tornarien a atendre'ls.

Durant el transcurs de la investigació s'han aportat diversos testimoniatges de víctimes que coincideixen a haver-se sentit enganyades pels detinguts.

Els agents investiguen si aquesta estafa, que s'estava produint en l'actualitat en la ciutat de València, podrien abastar un període més ampli ja que els responsables durant la seua estada en la localitat d'Elx estaven oferint la mateixa teràpia.

L'operació ha sigut desenvolupada per la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de València i les diligències han passat a la disposició del Jutjat n º 2 d'Elx (Alacant).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento