El Síndic alerta de l'augment del 103% de menors estrangers no acompanyats
El Síndic alerta de l'augment del 103% de menors estrangers no acompanyats PEDRO ARMESTRE/SAVE THE CHILDREN

El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana ha alertat que els menors estrangers no acompanyats atesos a la Comunitat Valenciana en 2017 han augmentat un 103%, fins als 317, al mateix temps que ha advertit de la "sobreocupació" que registren els centres de recepció.

El defensor del poble valencià destaca que el nombre de menors estrangers no acompanyats (MENA) que arriben a la Comunitat Valenciana no ha cessat de créixer i, si durant l'any 2016 es va atendre un total de 156, un any més tard, i segons dades de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, van ser 317 els atesos pel sistema de protecció autonòmic, majoritàriament en centres de recepció i en centres d'acolliment. Tan sols 13 d'aquests menors van ser derivats a acolliment familiar, precisa la institució a través d'un comunicat.

Es tracta d'un augment "exponencial" que preocupa al Síndic de Greuges, que ha fet pública una investigació en la qual analitza i revisa la resposta institucional que s'ofereix a aquests menors.

Una de les principals conclusions que extrau és que la migració dels MENA "no pot seguir sent considerada com un fenomen circumstancial en funció de la major o menor afluència dels mateixos, sinó que cal assumir-la com un factor estructural que no va a parar i que requereix una planificació i una intervenció diferenciada que atenga les necessitats específiques dels mateixos, molts d'ells sense referents familiars, amb desconeixement de l'idioma, de l'entorn i en ocasions víctimes d'explotació".

"Sobreocupació" dels centres de recepció

Un altre dels temes abordats en la investigació és la "sobreocupació" dels recursos residencials. Per al Síndic, part del problema estaria en el "coll de botella" que es forma en els centres de recepció, la porta d'entrada de tot menor -siguen estrangers o no- al sistema de protecció.

Allí es prepara la documentació i s'elabora l'informe de diagnòstic per a posteriorment enviar el menor al recurs més adequat. Actualment, existeixen 314 places en aquests centres i el termini màxim legal d'estada en aquest recurs és de 45 dies. Un termini, diu i Síndic, que "quasi sempre s'incompleix, arribant a romandre els menors allí fins als sis mesos".

En la seua resolució, el Síndic posa l'accent en l'"extrema duresa" del trajecte migratori que han protagonitzat algun d'aquests menors no acompanyats que "arrisquen les seues vides i es veuen obligats a posar-se en mans de traficants, amb tot el que açò suposa".

Per aquest motiu José Cholbi reclama protocols d'actuació -"inexistents en l'actualitat", subratlla- per a atendre les necessitats psicològiques i emocionals d'aquests menors derivades de vivències traumàtiques prèvies.

A més, el Síndic urgeix a actuar "amb més contundència i coordinació administrativa a fi d'identificar i combatre les xarxes de tràfic de persones a través de les quals arriba un nombre considerable de menors".

Consulta aquí más noticias de València.