Comunitat Valenciana

Una comissió investigarà Crespo Gomar i el finançament de PSPV i Bloc

  • Es constituirà abans que acabe setembre i en 6 mesos haurà d'elaborar un dictamen amb les conclusions.
  • Les Corts ha aprovat per unanimitat la creació d'aquest grup, iniciativa presentada per Podem i Ciutadans.
Ple de les Corts Valencianes
Ple de les Corts Valencianes
INMA CABALLER/CORTS VALENCIANES - Archivo
Ple de les Corts Valencianes

Les Corts han aprovat per unanimitat la creació d'una comissió d'investigació en la cambra autonòmica valenciana sobre el finançament electoral del PSPV i Bloc -partit majoritari de Compromís- entre 2007 i 2008, així com de la relació de la empresa Crespo Gomar amb les administracions públiques i partits polítics.

Aquesta iniciativa, proposta conjuntament per Podem i Ciutadans (Cs), assenyala que la comissió es constituirà abans que acabe el pròxim mes de setembre i aprovarà, a partir de les propostes dels grups parlamentaris, el calendari, les compareixences convenients i el pla de treball. A més, en un termini màxim de sis mesos haurà d'elaborar un dictamen amb les conclusions. Després de ser aprovat, s'elevarà al Ple de les Corts per al seu debat i votació.

Durant el debat parlamentari, la síndica de Cs, Mari Carmen Sánchez, ha defés la seua proposta perquè ha assegurat que la corrupció "no entén de colors i no és exclusiva d'un partit" i els que criticaven el PP "feien el mateix". En aquest sentit, ha recordat que en el cas del presumpte finançament irregular "ja hi ha 26 imputats en aquesta causa" i "ròssec". "Hi havia corrupció indiscriminada i institucionalitzada i cal depurar responsabilitats", ha defès.

Al seu juí, amb l'aprovació d'aquesta comissió, tots els partits donaran "un pas per la regeneració democràtica" i perquè s'aclarisca el succeït i demostrar que el compromís amb la transparència és "real". "Cal deixar clar que ací no hi ha corrupció bona ni roïna ni partits més culpables que uns altres perquè la corrupció és corrupció i punt", ha subratllat.

"26 imputats, molts d'ells vinculats al PSPV"

Per la seua banda, el secretari general de Podem, Antonio Estañ, ha insistit en la necessitat de "recuperar les institucions després de 20 anys de robatori sistemàtic" i "deixar arrere tanta vergonya". "Tolerància zero contra la corrupció per a construir un nou model i no repetir els errors del passat", ha reivindicat.

Ha assenyalat que en el cas de Crespo Gomar "ja té 26 imputats, molts d'ells vinculats al PSPV", per la qual cosa la creació de la comissió "suposa la prova de si es respecta el compromís amb la societat valenciana i la prova que les coses se'n van a jutjar de manera diferent a com les feia el PP".

"Insistim en la necessitat d'aclarir el succeït i explicar què es va fer i qui ho va fer, així com per a depurar responsabilitats dels implicats perquè de no fer-ho i de no demostrar aquesta tolerància zero s'estarà posant en risc tot l'aconseguit fins ara", ha defés, per a incidir que aclarir aquest assumpte no és una exigència de Podem, sinó "de la societat valenciana que no es pot permetre que un altre cas corrupció torne a danyar les institucions". "El que ens juguem és tan vital que no podem arriscar-ho a qüestions partidistes", ha remarcat.

"No tots som iguals"

Des de Compromís, la parlamentària de Compromís, Mónica Àlvaro, ha assenyalat que han votat a favor de la proposta perquè les comissions d'investigació "serveixen per a aclarir la responsabilitat política i una ferramenta fonamental", al mateix temps que ha remarcat que el seu grup accepta que s'investigue la qüestió del presumpte finançament irregular malgrat que "no hi ha cap imputat del Bloc" i davant del rebuig que feia el PP a aquest tipus de comissions durant les seues etapes de majoria absoluta. "Aquesta comissió és una bona oportunitat per a demostrar que no tots som iguals", ha subratllat.

El síndic del PSPV, Manolo Mata, ha mostrat el seu suport a aquesta proposta perquè considera que hi ha un relat "consistent" i que "mereix ser investigat", però ha considerat "vergonyós" que "alguns caiguen en el parany del PP" que tots són iguals. Encara que ha admés que en la causa hi ha 26 imputats, tres d'ells militants del PSPV, ha remarcat que "si foren de Cs i Podem no haurien de dimitir" perquè els seus codis ètics no ho exigeixen.

"Per favor, un poquet de lleialtat amb la història, la tradició i les persones i no tornen a barrejar al Botànic que brilla i ha gestionat 60.000 milions d'euros i no hi ha ni una sola ombra de corrupció, mentre un terç dels consellers del PP estan imputats", ha emfatitzat, per a demanar als partits "lleialtat". "Visca la comissió d'investigació, però visca també la llibertat i la transparència", ha assenyalat.

PP: "Prompte va a haver-hi notícies"

Des del PP, Fernando Pastor ha assenyalat que "prompte va a haver-hi notícies" i ha criticat que "durant molt de temps alguns es van presentar com els únics de valedors de principis com l'honestedat, honradesa i decència" i "hui els principals protagonistes d'eixe guió, PSPV i Compromís, són els que estan assenyalats com a autors responsables d'una presumpta trama de finançament irregular".

Al seu juí, la investigació apunta al fet que "els qui tantes vegades han instrumentalitzat els informes policials, tenen hui la Policia redactant-los informes sobre el seu presumpte finançament il·legal; al fet que els qui tantes vegades han utilitzat la justícia com a arma llancívola contra l'adversari, tenen ara que defendre's en seu judicial; els qui presumien de gastar recursos per a denunciar i acusar, ara han de fer-ho per a defendre's; tot apunta al fet que els qui tantes vegades han demanat explicacions, va a començar a haver de donar-les".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento