Comunitat Valenciana

València instal·larà tecnologia LED en 7.786 fanals per a estalviar un 85% i disminuir la contaminació lumínica

  • Les de tipus "bola" es canviaran per unes altres que enfoquen cap al sòl, sobretot en grans vies i avingudes.
  • És la segona fase del pla IDAE; en la primera es va actuar en 31.274 lluminàries en tots els districtes.
  • L'Ajuntament ha renovat el 50% de l'enllumenat de tota la ciutat en quatre anys.
Farola modelo València, las llamadas "de bola".
Farola modelo València, las llamadas "de bola".
20MINUTOS.ES
Farola modelo València, las llamadas "de bola".

La ciutat de València és una de les més contaminants a nivell lumínic del món. Segons l'alcalde Joan Ribó, figura entre el tercer i el quart lloc d'aquest particular rànquing. Per a combatre aquest fenomen, i de pas aconseguir un important estalvi en la factura de la llum municipal, l'Ajuntament va a iniciar la segona fase del seu Pla d'intervenció en l'enllumenat públic, finançat per l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) amb quatre milions d'euros i que suposarà la renovació de 7.786 fanals amb tecnologia LED.

L'actuació, segons ha detallat aquest dilluns el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, en una roda de premsa al costat de Ribó, es divideix en dues intervencions diferenciades. D'una banda, es van a substituir les lluminàries dels anomenats fanals València (esfèriques, instal·lades en columnes de gran port), amb la renovació en 5.844 d'aquestes unitats i la desinstal·lació definitiva d'altres 312, que en alguns casos estan ancorades als edificis i són innecessàries per tenir pròxim un altre punt de llum.

Amb aquesta intervenció es preveu aconseguir un estalvi del 85% en la factura elèctrica que paga el Consistori. Però, a més de l'estalvi energètic i econòmic, aquesta renovació permetrà acabar amb la contaminació lumínica que generen aquests fanals, ja que es canviarà la bola que enfoca cap a totes les direccions per una llum dirigida cap avall, la qual cosa repercutirà en menys molèsties per als veïns que viuen en les primeres plantes de blocs de cases. Les lluminàries d'aquest tipus estan instal·lades principalment en les grans vies, l'avinguda Blasco Ibáñez, la marginal esquerra del riu (al costat de Vivers), Botànic Cavanilles i altres grans avingudes.

La segona part del pla consistirà en la instal·lació de tecnologia LED en 1.942 unitats de fanal model Fernando VII, on se substituiran les bombetes per plaques també enfocades cap avall i de menor consum, en les quals a més es canviaran els cristalls translúcids per altres transparents. Segons Campillo, el seu departament consultarà les demandes de la Federació d'Associacions de Veïns de València per a decidir en quines zones han d'actuar de forma prioritària.

Estalvi econòmic

D'aquesta manera, el pla suposarà en total la renovació de 7.786 fanals, que unides a les 31.697 de la primera fase suposaran aproximadament el 50% de les quals hi ha en la ciutat de València, on se superen els 100.000 punts de llum. Quan el pla estiga implementat, la potència instal·lada passarà de 3.276,83 kW a 490,39, és a dir, un 85% menys, la qual cosa farà baixar la despesa actual d'1,2 milions d'euros a només 176.792,09 euros.

Ribó ha afirmat que l'actual Govern municipal ha "apagat zones que estaven sobreil·luminades" i ha posat com a exemple l'existència de fanals en un pont amb 12 focus apuntant cap al cel. Campillo, per la seua banda, ha destacat la inversió de 14,4 milions d'euros en enllumenat, la qual cosa va a permetre que en quatre anys s'haja canviat "més del 50% de l'enllumenat de la ciutat".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento