Comunitat Valenciana

El Consell demanarà al Govern central la cessió del convent Santo Domingo

  • Els partits del Botànic aproven una iniciativa per a demanar al Govern la seua cessió i la "desmilitarització".
  • Oltra diu que veuran com complir el mandat de Les Corts en relació a l'edifici, seu de Capitania General.
  • Moragues rebutja desmilitaritzar Capitania General i critica el "rerefons nacionalista i anti Forces Armades".
Capitania General
Capitania General
CGTAD
Capitania General

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha indicat aquest dimecres que el Consell "treballarà per a veure com pot complir el mandat de les Corts Valencianes" perquè "el Convent de Santo Domingo" de la ciutat de València, seu de Capitania General, "estiga a l'abast dels valencians com a patrimoni de primera magnitud que és". En aquest sentit, la responsable autonòmica ha assenyalat que la "obligació" del Govern valencià és "aplicar el que les Corts aproven".

Els partits que sustenten l'Acord del Botànic -PSPV, Compromís i Podem- han aprovat en la Comissió de Cultura de les Corts una iniciativa que insta el Consell a demanar al Govern central que inicie els tràmits per a la cessió a la Generalitat Valenciana del convent de Santo Domingo, a més de reclamar a l'executiu autonòmic la "desmilitarització" i que l'espai tinga ús públic.

Oltra s'ha pronunciat d'aquesta manera en declaracions als mitjans de comunicació després de participar a València en l'obertura del XV Congrés Ibèric 'La bicicleta i la ciutat', preguntada per la iniciativa de les Corts Valencianes, adoptada a partir d'una proposició no de llei de Compromís. La mesura va comptar amb l'abstenció de Cs i el rebuig del PP.

"Aquesta és una qüestió aprovada per les Corts Valencianes. Hi ha un mandat de les Corts, de la majoria parlamentària, que vol que el Convent de Santo Domingo estiga a l'abast dels valencians i les valencianes com a patrimoni de primera magnitud que és", ha manifestat la també consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

"Més quotidià"

Mónica Oltra ha comentat que el que el Parlament autonòmic "està dient és que siga més quotidià" l'ús "per part de la ciutadania" d'aquest immoble "d'estil gòtic" i de "qualitat". "La majoria parlamentària vol que aquest patrimoni tinga un ús amb el qual les persones poden tindre tots els dies accés a eixe magnífic patrimoni gòtic", ha agregat.

La consellera ha apuntat que a partir de l'acord de la Cambra autonòmica, "la Generalitat, el Govern valencià, té un mandat de les Corts i comença el procés de veure com s'inicia" eixa proposta. "La Generalitat treballarà per a veure com pot complir el mandat. La nostra obligació com a govern és aplicar el que les Corts aproven", ha insistit Oltra.

Posició "totalment contrària" del delegat del Govern

El delegat del Govern d'Espanya a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, ha manifestat aquest dimecres la seua posició "totalment contrària" a la iniciativa dels partits de l'Acord del Botànic. Moragues ha criticat que veu en aquesta proposta de PSPV, Compromís i Podem "corrents anti Forces Armades" i un "substrat nacionalista" i ha assegurat que "la voluntat del Govern d'Espanya és que (els militars) es queden" en Capitania General.

Així s'ha pronunciat Moragues aquest dimecres abans de presidir a València els actes del 174 aniversari de la fundació de la Guàrdia Civil, en ser preguntat per aquesta iniciativa.

El delegat del Govern ha dit observar un "doble rerefons". D'una banda, un "rerefons nacionalista" perquè, ha argumentat, "hi ha persones que creuen que aquells edificis on hi ha dependències del Govern d'Espanya no són mereixedors i que el Govern d'Espanya és menys valencià que el de la comunitat autònoma o d'algun ajuntament". "I el Govern d'Espanya -ha defès- és com menys tan valencià com la resta de governs, perquè representem tots els espanyols i entre ells tots els valencians".

Referent a açò, ha assenyalat que hi ha "monuments del patrimoni cultural, històric i artístic en els quals sí que hi ha dependències de la Generalitat i de l'Ajuntament i no obstant açò ells miren només a aquells patrimonis històrics que estan sent ocupats per dependències del Govern d'Espanya".

El delegat del Govern ha afirmat que també veu en aquesta iniciativa dels partits que sustenten l'Acord del Botànic una "corrent contra les Forces Armades". En aquest punt, ha manifestat que havia de recordar al militar mort aquest passat dimarts atropellat per un vehicle Blindat Mitjà sobre rodes (BMR) quan participava en un exercici d'ensinistrament a Alacant.

"Les Forces Armades es juguen la vida per nosaltres"

"(Els militars) Donen la vida per nosaltres, fan que tinguem una vida segura, que regne l'ordre i la pau, que estiguem en una democràcia, que es respecten els drets i llibertats i perquè tot això que tenim i que tant ens ha costat d'aconseguir existisca, les Forces Armades es juguen la vida i la pell per nosaltres", ha emfatitzat Moragues, per la qual cosa s'ha mostrat "totalment en desacord amb eixos corrents anti Forces Armades i eixe substrat nacionalista, que és el que subjau".

Així, ha assenyalat que "la voluntat del Govern és que (els militars) es queden (en Capitania General)" perquè "estan molt bé" i aquest espai "és un dels palaus més visitats de tota la ciutat i de la Comunitat Valenciana, la gent està encantat de visitar-ho, és accessible i s'obri al públic i reflecteix molt bé el que són les Forces Armades, el seu esperit i imatge".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento