Comunitat Valenciana

La mà dreta de Camps en la F1: "Estem fent guanyar diners a gentola" i "afonant als qui ens han donat suport"

  • VALÈNCIA, 14 (EUROPA PRESS)
Fernando Alonso Durant Els Lliures Del GP Europa
Fernando Alonso Durant Els Lliures Del GP Europa
Europa Press - Archivo
Fernando Alonso Durant Els Lliures Del GP Europa

La que fóra responsable del departament d'Esdeveniments de la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana (SPTCV) i persona de màxima confiança de l'expresident Francisco Camps en la negociació de la F1, Belén Reyero, assegurava, en un correu de 2009 que consta en un informe policial, que li han dit que és una "innocent" perquè "ningú es fica en Valmor si no té alguna cosa que guanyar, encara que siga d'altra banda", i es queixava que estaven "fent guanyar diners a gentola" mentre que als qui els han donat suport "els estàvem afonant sense solució".

Reyero, que declara aquest dimarts com a investigada en el Jutjat d'Instrucció número dos de València, que investiga presumptes irregularitats en l'organització del Gran Premi de la Fórmula 1, es refereix a una conversa mantinguda amb la qual va ser directora de Grans Projectes en eixes dates, Cristina Morató, sobre un esdeveniment no especificat pel qual la Generalitat anava a pagar 1,5 milions d'euros dels tres que costava, decisió de l'exconseller Gerardo Camps.

Així consta en un informe recent de la Unitat Central de delinqüència econòmica i Fiscal sobre 'Estudi de l'operació relativa al procés de negociació, contractació, desenvolupament i desenllaç de la celebració del Gran Premi de Fórmula 1 a València (2006-2014)' al jutjat instructor, que reprèn aquesta setmana les declaracions d'investigats.

Després de Reyero, dimecres declara Nicolás Figueras, exdirector d'SPTCV; dijous l'expilot Jorge Martínez 'Aspar' i divendres l'expresident de la Generalitat Francisco Camps, tots ells a les 10.00 hores. L'informe analitza les actuacions jurídic-contractuals per a l'engegada i execució del GP d'Europa de F1 a València entre eixos anys i la situació de Valmor, l'empresa organitzadora de la prova i de la qual era responsable l'expilot.

L'estudi analitza una llarga sèrie de correus, entre ells els de Reyero, qui precisament parla en aquests missatges de l'ús de Valmor per tercers per a traure diners. Entre la documentació examinada per la Policia, consten correus on pregunta la seua interlocutora si també s'ha cregut que l'esdeveniment és "rendible" o assegura que ha treballat amb "tarats mundials", com es refereix al propi Camps o a Bernie Ecclestone, el magnat de la F1.

Així ho va apuntar en un de 2009 dirigit Facundo de la Cuadra, responsable de Valmor, en el qual es refereix a alguna cosa ocorreguda en un esdeveniment de tres milions d'euros i sobre la conversa que ha mantingut amb Morató, qui al seu torn anava a traslladar Gerardo Camps que calia vigilar una empresa que no tenia experiència.

"No m'ha servit de res insistir que estàvem fent guanyar diners a gentola i que a la gent que ens ha donat suport els estàvem afonant sense solució. La seua conclusió és que sóc una innocent perquè ningú es fica en Valmor si no té alguna cosa que guanyar encara que siga d'altra banda, així que també vosaltres m'esteu enganyant, he de ser fàcil". I afegia que tenia una reunió pròxima amb Manuel Broseta, considerat com l'"advocat coordinador" de l'esdeveniment: "Un altre que em vol utilitzar", recalcava.

"XICOTET DESASTRE"

Un any després, en un altre correu electrónic a una coneguda d'un despatx, li parla de la situació de la Fórmula 1, projecte al que assegura que s'acosten molts "per a fer negoci a costa dels diners públics, i posa com a exemple el pagament de comissions". "Nosaltres ja més relaxats després de l'esdeveniment i tractant d'organitzar aquest xicotet desastre que és el projecte de la Fórmula 1", explica.

I afig: "Jo, que sóc donya procediments, vaig seguir el procediment i em vaig acabar trobant amb una que és la relacions públiques del circuit de Cheste cridant-me 'zorra' a la cara i dient-me que estava acabada, tot perquè vaig tractar que estiguera en el seu lloc i porte anys evitant que faça negoci a costa de la Fórmula 1 per a ella i per al meu cap directe, el qual també durant la Fórmula 1 em mirava amb cara d'assassí...", per a fer referència a la relació personal que mantenien tots dos i dir: "Cobren comissions fins a de la seua ombra".

"Em pareix tan lleig viure envoltada de gentola així, i són només la punta de l'iceberg, em passe l'any lluitant amb gentola que volen viure a costa dels diners públics. He d'eixir d'ací i què faig per a aconseguir-ho? Res", agregava. En un altre correu es refereix al seu espòs que ha parlat amb Bernie Ecclestone, qui li ha expressat la seua intenció de donar un contracte a llarg termini a València per a acabar amb el de Barcelona: "Ja sé què vaig a fer a l'agost, llegir-me un contracte de mil folis en anglés perquè la comunitat puga seguir gastant un 'pastón' perquè Bernie vinga a sopar amb Natalia un parell de vegades a l'any".

"TARATS MUNDIALS"

En correus electrònics de febrer de 2012, després de la notícia de la pròrroga del contracte de la F1 que va firmar Camps un dia abans de dimitir, el marit de Reyero li assegura que ara "el iaio ha d'estar pixant-se de riure i a veure com eixim d'aquesta" i en converses posteriors entre tots dos, ella li respon que li dóna "por haver conviscut amb tarats mundials més reconeguts, Camps i Ecclestone".

En un altre text al seu marit, l'empleada de confiança de Camps es queixa i afirma sentir-se "un poc idiota" per ser el seu sou "just la mitat" d'altres treballadors i quan li diuen que ha de "tindre paciència i no pretendre guanyar massa al principi". I creu que és perquè és "dona" i els altres pensen que la seua implicació és menor.

En un altre correu de dos anys abans -de març de 2010- Reyero planteja suggeriments de resposta a preguntes realitzades en Les Corts pels grups de l'oposició en relació al cost del cànon, el cost desembossat pel GP, costos associats o la firma per a la pròrroga, entre d'altres, en els quals es posa de manifest "com de forma concertada tracten d'eludir donar una resposta que arreplegue la realitat dels fets", segons consta en l'informe policial.

En eixe en concret, es fa referència a unes rèpliques per una possible compareixença parlamentària. A la contestació positiva de la seua interlocutora, Bebén Reyero respon: "T'has cregut també que l'esdeveniment és rendible?? Eres molt bona!!!".

PÈRDUES GLOBALS DE 270 MILIONS D'EUROS

En el document de la UDEF s'arreplega un informe de balanç econòmic de la Fórmula 1 -datat al maig de 2012 i gener de 2013- i elaborat pel director del Circuit, Gonzalo Gobert, on es xifra en 210 milions d'euros per pagaments pel cànon i altres serveis en l'acumulat de set anys i unes pèrdues de 270 milions sense tindre en compte la inversió inicial.

En eixe informe, precisava que el coneixement de les xifres seria "perjudicial" per al president (Camps); que el cànon de València era com el de Bahrain, "però sense tants recursos"; que no es podia pagar més que Barcelona; que es mancava de recursos per a promoure la carrera; que no es podia pagar el cànon a temps" i suggeria lluitar perquè aquest GP és "únic, un dels millors del campionat".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento