Comunitat Valenciana

La jutgessa del cas IVAM demana una fiança de 4 milions a Consuelo Ciscar, l'exdirector econòmic i el fill de Rueda

  • El jutjat d'instrucció número 21 de València, que s'ocupa de la investigació oberta per suposades irregularitats en l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) durant l'etapa al capdavant del mateix de Consuelo Ciscar, ha exigit una fiança de més de 4 milions d'euros a l'exdirectora del museu, a l'ex-director financer, Juan Carlos Lledó, i a José Luis Rueda, fill i hereu de l'artista Gerardo Rueda.
Ciscar a l'eixida dels jutjats
Ciscar a l'eixida dels jutjats
Europa Press - Archivo
Ciscar a l'eixida dels jutjats

D'aquesta forma, la jutgessa estima la sol·licitud realitzada per l'Advocacia de la Generalitat, a la qual es va adherir el fiscal, perquè es demanara aquesta fiança amb la finalitat de cobrir l'import de les possibles responsabilitats civils derivades de la comissió de suposats delictes de prevaricació administrativa, malversació de fons públics, falsedat documental i estafa o frau a l'administració.

El passat mes d'abril, aquest jutjat ja havia acordat incorporar José Luis Rueda com a investigat en aquesta causa en la qual també estan imputades altres persones, entre elles Consuelo Ciscar i el seu fill artista, Rafael Blasco Ciscar, 'Rablaci', així com diversos sotsdirectors generals en el període de la investigació i tècnics del museu i l'administrador de l'empresa Logística del Arte.

Ara, en una interlocutòria datada aquest mateix divendres i facilitat pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), la instructora considera que es donen les circumstàncies per a sol·licitar una fiança total de 4.176.863 euros i que, transcorregut el temps que marca la llei, es procedisca a l'embargament de béns per a cobrir les quantitats.

L'Advocacia de la Generalitat va argumentar que Consuelo Ciscar, amb la "concomitància" de Lledó van destinar, "a gratcient", fons públics a adquirir obres d'art falses fent-les passar per originals del seu pare, l'autor Gerardo Rueda -mort en 1996-, i produint així una desviació dels fons pressupostaris cap al patrimoni de José Luis Rueda.

D'eixa manera, l'IVAM hauria adquirit obres d'art no originals, com si ho foren, enriquint José Luis Rueda. Entre 2004 i 2006 el museu va comprar mitjançant dos contractes mixts de compra-venda i donació una sèrie d'obres el suposat autor de les quals era l'escultor desaparegut.

En els dos contractes es va condicionar la donació de determinades escultures a l'adquisició onerosa d'altres. Per tant, l'IVAM va pagar un total de 2.944.325 euros, més 512.524 que va costar que la Fundición CAPA manufacturara gran part de les obres que, bé havien sigut donades, bé havien sigut venudes el museu per l'hereu. D'aquesta manera les arques públiques van pagar per obres suposadament atribuïdes a Gerardo Rueda l'import total de 3.456.876 euros.

A aquesta quantitat, segons l'Advocacia, cal sumar els 719.987,80 euros que es van pagar per a promocionar les obres i amb l'objecte de blanquejar-les a través de diverses activitats i exposicions.

"NO PODEN SER CONSIDERADES ORIGINALS"

La jutgessa encarregada del cas recorda els correus i informes policials que figuren en la causa i que apunten al fet que les obres que va vendre el fill adoptiu de Gerardo Rueda "no poden ser considerades originals". De fet, destaca que "existeixen fundats motius per a pensar que José Luis Rueda va crear noves obres d'art a nom de Gerardo Rueda després de la seua defunció, reproduint obres del mateix amb altres materials i de majors dimensions, tot açò a través del Fundació Capa, que van ser transmeses a l'IVAM com si foren originals i de l'autoria del seu pare".

Igualment, veu "indicis que, amb càrrec als fons públics de l'IVAM, es van sufragar les despeses corresponents a exposicions i itineràncies per a promocionar fonamentalment la col·lecció particular de José Luis Rueda i, al mateix temps, legitimar l'originalitat de les reproduccions post mortem (...) no tenint les mateixes consideració d'obres originals i de l'autoria de Gerardo Rueda", insisteix.

"El senyor José Luis Rueda amb l'aquiescència de la màxima cúpula directiva de l'IVAM -la senyora Ciscar com a directora gerent i el senyor Juan Carlos Lledó com a director econòmic i administratiu- va aconseguir que a través de la institució es dotara i reforçara d'aparença d'originalitat i autenticitat a les obres exposades, ja que és difícil d'imaginar que en l'IVAM hagueren ingressat obres que no complien eixe estàndard de qualitat que ha de presidir l'adquisició d'obres d'una institució de primer nivell", conclou.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento