Comunitat Valenciana

Oltra diu que la llei de plurilingüisme segueix la doctrina del TS i creu que Bonig "ha de repassar" els apunts de Dret

  • La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha insistit aquest divendres en què la llei de plurilingüisme del Consell "s'adecua perfectament a la jurisprudència del Tribunal Suprem" quant al percentatge mínim de les hores que s'han de vehicular en les llengües oficials i ha indicat a la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, que és llicenciada en Dret, que "potser ha de repassar un poc els apunts".
Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell
Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell
GVA
Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell

Així s'ha pronunciat Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell en ser preguntada sobre si es tem la paralització de la llei si es materialitzara un recurs davant el Tribunal Constitucional i davant les declaracions d'Isabel Bonig que considera que "hi ha motius" per a convocar la comissió bilateral Estat-Generalitat i per a recórrer la llei.

La portaveu de l'Executiu valencià ha explicat que el Govern ha plantejat eixa comissió bilateral per a acostar postures però no creu que "en aquest cas hi haja molta més problemàtica" perquè el que es qüestiona és la "promoció" del valencià i considera que la paraula "promoure" quadra "perfectament" amb l'article 3 de la Constitució, "que diu que les llengües que formen part de l'Estat han de tindre una especial protecció perquè formen part de la riquesa cultural d'Espanya".

Així, ha assenyalat que el fet que una llei com la valenciana, d'un territori amb llengua pròpia "diga que es prestarà especial protecció a una llengua que és riquesa d'Espanya" no creu vaja a suposar "més problemes".

"La llei s'adecua perfectament a la jurisprudència del TS sobre els percentatges mínims de vehicular assignatures en llengües oficials, ho estableix en el 25% i així ho fa la llei", ha dit, ja que marca que un mínim del 25% s'impartirà en castellà, un altre 25% en valencià i entre el 15 i el 25% en anglés. "Dins d'aquests marges els centres el que fan, i així ho han fet en el 97%, és triar el seu projecte lingüístic", ha assenyalat.

"REPASSAR ELS APUNTS DE LA COHERÈNCIA"

A més, ha destacat que és una llei que "ha copiat el PP a Catalunya amb eixes característiques" i s'ha preguntat si el president del Govern, Mariano Rajoy, "també portarà a una bilateral al PP de Catalunya", instant en tot cas als 'populars' a "repassar els apunts de la coherència política". "El que val per als catalans no val per als valencians?", s'ha preguntat.

"Jo crec que que no hi haurà major problema i la bilateral se solucionarà de manera satisfactòria, no tinc cap dubte que hi haurà un acord i s'atendrà completament la lletra i l'esperit constitucional", ha asseverat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento