Comunitat Valenciana

Bonig diu que el PP "es deixarà la pell" contra el model lingüístic del Consell que copia "literalment" al 'Procés'

  • VALÈNCIA, 10 (EUROPA PRESS)
Bonig atén als mitjans
Bonig atén als mitjans
PPCV
Bonig atén als mitjans

La presidenta dels populars valencians, Isabel Bonig, ha recalcat aquest divendres "se'n va deixar la pell" per a lluitar contra el model lingüístic del Govern valencià, que "copia literalment" el model seguit a Catalunya pel 'Procés', i per a "garantir la llibertat dels pares a triar la llengua en la qual estudien els seus fills".

Bonig ha realitzat aquestes declaracions abans de reunir-se amb associacions de pares i plataformes per a valorar l'última sentència sobre la política lingüística del Consell i amb els qui el Consell "no s'ha volgut reunir en aquests tres anys".

Sobre aquest tema, ha afirmat que el model del PSPV-Compromís per a l'educació valenciana és "el mateix que el 'procés'", com "així ho diu el propi preàmbul" de la llei del plurilingüisme i sobre aquest tema ha recalcat que la sentència del Tribunal Superior de Justícia que declara la nul·litat parcial del decret de plurilingüisme "posa en relleu que el projecte de Puig és nul i atenta contra la llibertat i la igualtat" que consagra la Constitució.

Per tot açò, considera que "hi ha motius" per a presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra aquesta llei, que es va aprovar al febrer

en les Corts amb el vot en contra del PP, i ha explicat que si ho interposa el Govern central automàticament portarà aparellada la seua suspensió cautelar.

A més, ha assenyalat que molts dels articles que figuren en el decret llei derogat "perviuen" en la llei de plurilingüisme i ha explicat que la pròpia sentència diu que "no hi ha oferta" en castellà com "en la Vall d'Uixò, on els 12 col·legis públics totes les línies són en valencià", i per tant "no hi ha llibertat en les famílies per a triar". Per açò, la sentència estableix que "s'imposa un model únic on no es garanteix la llibertat".

Per contra, ha destacat que el model del PP és "tornar a donar llibertat absoluta a les famílies" en l'elecció de la llengua vehicular i assegurar que "els poders públics promoguen l'ús i la defensa del valencià".

PUIG "FALTAT A LA VERITAT"

A més, ha corregit Puig perquè "ahir no va dir tota veritat" en la sessió de control de les Corts perquè "no és veritat que el PP a Catalunya copie el model valencià".

En eixe sentit, ha explicat que en l'Estatut d'autonomia català diu que "tots els catalans tenen el dret i l'obligació a saber i parlar el català" mentre que en l'Estatut valencià "s'estableix que tots els valencians tenen el dret a usar-la i conéixer-la" i als poders públics la seua promoció "però no estableix una obligació".

A més, ha assenyalat que "com a conseqüència del 'Procés' dut a terme a Catalunya durant els últims 30 anys s'incomplia sistemàticament l'obligació de donar també l'escolarització també en castellà les famílies van acudir al Tribunal Suprem".

L'alt tribunal, ha assenyalat, va dir que "almenys a Catalunya s'havia d'explicar almenys el 25 per cent en castellà i per açò el PP va presentar aquesta iniciativa a Catalunya davant els nacionalistes separatistes que no respectaven la llei".

Així, perquè s'aplicara la sentència del Tribunal Suprem a la Comunitat Valenciana hauria de donar-se el que en dret es diu "identitat de raó" que suposa que ha d'haver-hi "el mateix supòsit". No obstant açò, a la Comunitat "no es dóna el mateix" supòsit perquè el nostre Estatut estableix el dret a "usar i conéixer" la llengua però "no l'obligació" com en el català.

D'altra banda, ha assenyalat que les queixes traslladades en la plataforma creada pel PPCV per casos d'adoctrinament en les aules "no són anònimes" i ha assenyalat que es reuniran amb les persones que li les manen per a "recaptar aquestes inquietuds" i plasmar-les en iniciatives en el parlament.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento