Comunitat Valenciana

Bonig creu que el PSPV ha de depurar responsabilitats pel finançament

  • El secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, li replica que "açò no és Gürtel".
  • El president s'ha compromés a donar a conéixer el cost detallat del viatge a la Xina i el Japó.
Bonig es dirigeix a Puig en Les Corts
Bonig es dirigeix a Puig en Les Corts
CORTS VALENCIANES
Bonig es dirigeix a Puig en Les Corts

La compareixença del president de la Generalitat, Ximo Puig, en Les Corts per a explicar el viatge institucional a la Xina i el Japó ha acabat en un encreuament d'acusacions per corrupció amb la portaveu 'popular', Isabel Bonig, que ha mostrat en l'hemicicle una pedra que ara està "en la teulada" del líder socialista per a depurar responsabilitats per "coherència" pel presumpte finançament irregular del partit. Puig li ha replicat: "Coherència tota, però açò no és Gürtel ho diguen com ho diguen".

Puig ha comparegut a petició pròpia per a explicar la missió comercial que les organitzacions empresarials i una vintena d'empreses valencianes van realitzar a la Xina i el Japó, a les quals la Generalitat va acompanyar per a "obrir-los portes" en aquests mercats en els quals la seua presència "no és accessible de forma individual".

S'ha compromés a donar a conéixer el cost detallat del viatge, com li ha sol·licitat l'oposició, una vegada s'hagen comptabilitzat totes les factures perquè "ara sí que hi ha transparència" davant de "la falta d'explicacions i despropòsits" de "èpoques passades". "Si les parets d'aquest Parlament parlaren les paraules serien terribles per l'abús, però ara, encara que es tarde, se sabrà tot i que són molt més barats perquè ara es viatja en turista", ha garantit.

Per contra, Bonig ha ensenyat una pedra, del riu Ebre les aigües del qual "els socialistes no van voler transvasar", per a mostrar que no ha sigut ella qui l'ha usat per a llançar-la per primera vegada. Ha tret la pedra en una segona ocasió per a exigir Puig que explique, "com manté el jutjat, que ha quedat indiciariàment provat el presumpte finançament irregular del PSPV-Compomís" i li ha preguntat si va a exigir la destitució de José Manuel Orengo, Enric Nomdedéu, Agustín Navarro i Ramón Tíller "perquè quan els imputats eren del PP ho demanava".

Viatge per a "eludir preguntes incòmodes"

En aquesta línia, Bonig ha assenyalat que eixe ha sigut un viatge "molt important" però perquè li ha permés a Puig "eludir preguntes incòmodes" com per què ha perdut l'Ajuntament d'Alacant o per la investigació per una presumpta compra del vot de la trànsfuga Nerea Belmonte i ha criticat la falta de transparència d'aquests viatges institucionals que han costat, sense comptar aquest últim, més de mig milió d'euros i en els quals s'han desplaçat 153 persones a l'exterior durant més de 400 dies en els últims 11 mesos.

Puig li ha replicat que "coherència tota", però que amb l'empresa consultora, en referència a Opino Media, d'Alberto Gomar i Tíller, "han contractat més les institucions del PP que el partit socialista". "Açò no és Gürtel ho diguen com ho diguen", ha recalcat Puig, que ha lamentat que a Bonig "li ha costat tindre dos consellers en la presó per a començar a demanar perdó per la corrupció". "No hi ha més", ha assenyalat.

De la mateixa manera, la portaveu de Cs, Mari Carmen Sánchez també li ha demanat "responsabilitats" a Puig per aquest presumpte finançament irregular i ha demanat més transparència, ja que en el portal només s'han actualitzat els obsequis i no el cost del viatge. Amb tot, ha aplaudit la compareixença de Puig davant dels "trucs de màgia d'escapisme" del PP d'anys arrere.

El portaveu de Podem, Antonio Estañ, ha mostrat la seua preocupació pel "triomfalisme" de Puig en aquest viatge, que ha qüestionat perquè no ha servit per a aconseguir un canvi de model productiu a llarg termini que reforce les empreses locals. Des del PSPV, Manolo Mata, i Compromís, Fran Ferri, han destacat ha servit per a potenciar la internacionalització de l'economia valenciana.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento