Comunitat Valenciana

El Govern obri tràmits per a una Comissió Bilateral sobre la llei de plurilingüisme

  • L'objectiu és tractar les possibles diferències i dubtes que existisquen sobre l'article 11 de la norma.
  • La Generalitat Valenciana s'ha acceptat eixa comissió per a poder explicar l'article que es posa en qüestió.
El conseller Vicent Marzà i el ministre Íñigo Méndez de Vigo (arxiu)
El conseller Vicent Marzà i el ministre Íñigo Méndez de Vigo (arxiu)
GVA
El conseller Vicent Marzà i el ministre Íñigo Méndez de Vigo (arxiu)

El Govern espanyol ha remés a la Generalitat Valenciana una comunicació en la qual inicia els tràmits per a convocar una Comissió Bilateral entre les dos institucions amb la finalitat de tractar les possibles diferències i dubtes que existisquen sobre l'article 11 de la Llei de Plurilingüisme de la comunitat autònoma.

En concret, segons expliquen fonts coneixedores a Europa Press, la Direcció General de Relacions amb les CC AA i ens locals va enviar a la fi de la setmana passada a la Generalitat una 'invitació per a realitzar una Comissió Bilateral en relació a l'article 11 de la nova llei valenciana de plurilingüisme'.

Des de l'Executiu autonòmic s'ha acceptat eixa comissió per a poder explicar l'article que es posa en qüestió i, ara, el següent pas, seria que el Ministeri d'Educació, si ho creu convenient, convoque la trobada.

Precisament, dimecres passat se li preguntava al conseller d'Educació, Vicent Marzà, sobre aquesta possibilitat arran de l'anunci de la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, que anava a demanar-li al president del Govern, Mariano Rajoy, que l'administració central convocara la Comissió Bilateral amb la Generalitat Valenciana per a tractar la llei de plurilingüisme -aprovada per les Corts el passat mes de febrer- per possibles "signes d'inconstitucionalitat".

Sobre aquest tema, Marzà es va mostrar "tranquil", ja que la llei del plurilingüisme compleix amb la legislació i la jurisprudència, va dir, i el Ministeri únicament ha expressat en converses prèvies dubtes sobre l'article 11 -que parla de promoure que els centres sostinguts amb fons públics vehiculen el 50% del temps curricular en valencià-però no sobre el gruix de la norma.

El conseller defensa la norma

Marzà va indicar que aquesta llei "no només està d'acord amb el que diu li legislació sinó també amb els diferents pronunciaments del Tribunal Suprem, que en la jurisprudència emesa per a comunitats amb llengua pròpia assenyalava que s'ha de garantir un temps mínim del 25 per cent de matèries vehiculars en castellà. "I això és el que posa exactament la pròpia llei", va postil·lar.

En eixe sentit, va insistir que aquesta paraula 'promoure' "no posa en qüestió la llei" amb la qual es vol superar "l'etapa de confrontació i el fracàs del passat", quan els xiquets acabaven els seus estudis sense dominar les tres llengües. Per contra, ara s'ha marcat una distribució que s'adapta a cada centre a partir del 25 per cent com a temps mínim que ha de reservar-se al castellà com marca el Suprem.

"Joc partidista del PP"

A més, el conseller va destacar que, fins i tot, en el text s'han introduït "de forma literal" algunes de les aportacions del Ministeri. Per tot açò, Marzà criticava "el joc partidista" del PP, que "s'aparta de qualsevol argument pedagògic" per a afermar l'aprenentatge dels tres idiomes quan ni tan sols se sap què proposen. "Però nosaltres no anem a entrar en el joc del soroll pel soroll", ha assegurat.

En la mateixa idea va abundar el secretari autonòmic d'Educació, Miguel Soler, qui va afirmar que, després d'una reunió en el Ministeri per a abordar la tramitació de la llei, les "paraules literals" del secretari d'Estat, exceptuant els seus dubtes per la paraula "promoure" van ser que el text era "impecable".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento