Comunitat Valenciana

El TS manté totes les condemnes del conegut com 'cas Fitur'

  • Rebutja que el rellotge a Martínez siga un "suborn de recompensa" perquè buscava mantindre tracte de favor.
  • Considera provat que es va generalitzar una conducta que va propiciar una "contractació absolutament irregular".
Milagrosa Martínez en imatge d'arxiu
Milagrosa Martínez en imatge d'arxiu
AYUNTAMIENTO DE NOVELDA - Archivo
Milagrosa Martínez en imatge d'arxiu

La Sala penal del Tribunal Suprem, que ha decidit mantindre totes les condemnes del conegut com a 'cas Fitur', el primer juí a la trama Gürtel. Respecte a l'exconsellera de Turisme en el Govern de Francisco Camps, Milagrosa Martínez, rebutja que el regal del rellotge valorat en 2.400 euros que li va donar el grup Correa en el Nadal de 2005 fóra "en consideració al seu càrrec".

No és, per tant, segons la sala, un "suborn de recompensa" ja que no només es buscava agrair un servei prestat sinó assegurar-se un tracte de favor en el futur.

Així ho assenyala en la sentència en la qual confirma les penes imposades pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat, en el cas de Martínez, -coneguda amb l'àlies de 'La Perla', segons va considerar provat la sala valenciana-, a nou anys de presó per malversació de cabals públics, suborn passiu i prevaricació administrativa. La defensa atribuïa el regal realitzat a la "consideració del seu càrrec" o per fets realitzats amb anterioritat a la percepció del regal. Per tant, entenia que era un regal "de recompensa" penat amb un a tres anys i ja prescrit.

No obstant açò, la sala rebutja el motiu al·legat perquè considera que no és un "suborn de recompensa" perquè no busca només "agrair un servei prestat" sinó també "preservar les següents convocatòries el mateix tracte de favor", la qual cosa està penat amb entre dos a sis anys de presó i un termini de prescripció de deu anys, no prescrit.

Milagrosa Martínez -consellera de Turisme des d'agost de 2004 a juny de 2008- va recórrer la sentència per set motius, entre ells vulneració al secret de les comunicacions o vulneració del dret fonamental a la presumpció d'innocència.

"Contractació absolutament irregular"

En eixos anys, el tribunal considera provat que en Turisme es va generalitzar una conducta que va propiciar una "contractació absolutament irregular" en la qual el grup d'empreses Correa "va ocupar amb la seua activitat econòmica el contingut econòmic" de la Conselleria.

La sentència ara confirmada va declarar provat que ella va firmar i va elaborar les licitacions i contractes d'adjudicacions dels serveis de participació en Fitur i altres fires, en les quals s'"havien manipulat les condicions de contractació, propiciant que les empreses del grup Correa participaren en la preparació de les condicions de licitació, en la seua elaboració, tenint coneixement previ de les condicions en què se n'anava a desenvolupar la licitació".

Converses amb 'El Bigotes'

D'aquesta forma, d'acord amb l'organització del grup Correa, es va produir una "ruptura del principi d'igualtat de condicions entre els licitadors", a favor de la societat Orange Market davant de la resta de contractistes.

L'alt tribunal assenyala que per a donar per provada la seua participació en els fets s'han valorat, entre d'altres, les converses que va mantindre amb Álvaro Pérez 'El Bigotes' per a elaborar la distribució d'espais en Fitur i que es corresponen amb els missatges de correu en els quals se'n va dissenyant la futura licitació, que posteriorment es plasma en la documentació corresponent a l'anunci.

Açò porta a la sala a afirmar que quan es van presentar a la licitació, l'empleada del grup Correa Mónica Magariños "coneixia les condicions", la qual cosa es correspon amb els documents intervinguts en la seu del grup Correa i en la pròpia conselleria. El tribunal constata també que Orange Market no va arribar a presentar documentació completa i es va haver d'ampliar el termini. Així, va considerar provat que les irregularitats "apareixen documentades en la causa a partir de la intervenció de documents" i de les declaracions dels acusats en el juí.

Així mateix, es van constatar reunions entre Correa i la recurrent, que es manifesten en les dels empleats, i una sèrie de despeses i facturacions presentats com d'aplicació urgent i que ja estaven previstes amb anterioritat.

D'igual manera, es declara provada la recepció de regals relacionats amb les irregularitats en l'adjudicació. Així, a partir de tots aquests fets es permet deduir "raonablement" la participació de Martínez en ells i sense error en la qualificació.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento