Comunitat Valenciana

La Generalitat Valenciana insta el Govern d'Espanya a avaluar la 'taxa rosa'

  • Segons Mónica Oltra, encara que "no és un impost específic ni oficial", sí és "una pràctica de difícil justificació".
  • Demana també la modificació de l'IVA per als productes d'higiene femenina per a la menstruació.
Comprimides
Comprimides
EUROPA PRESS
Comprimides

El Ple del Consell ha acordat instar el Govern d'Espanya a avaluar la incidència de la coneguda com a 'taxa rosa', que fa referència a la diferència de preu segons si un producte és per a homes o dones, i a reduir l'IVA dels productes d'higiene femenina.

Així ho ha indicat la vicepresidenta de l'executiu valencià, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al ple del Consell en la qual ha remarcat que encara que aquesta taxa "no és un impost específic ni oficial", sí és "una pràctica de difícil justificació".

De fet, ha advertit que segons les últimes investigacions les dones paguen fins a un 24% més que homes pels mateixos productes i serveis i ha posat com a exemple el cas de les maquinetes d'afaitar. Un paquet blau de 15 unitats, destinat als homes, costa 7,5 euros, mentre que un de rosa val 3,49 euros però només porta cinc maquinetes, ha reprovat.

Per al Consell, ha puntualitzat, es tracta d'una pràctica "amb difícil justificació i que es podria tractar d'un exemple més de discriminació de gènere, com l'escletxa salarial o l'existència de menys dones en llocs de treball d'alta direcció o de responsabilitat".

Avaluació de l'impacte econòmic

Per aquest motiu, considera "positiu i necessari" la realització d'un estudi per a avaluar l'impacte econòmic i social en el conjunt de la societat espanyola, ja que, encara que es coneix l'existència d'aquesta pràctica "abusiva", "es desconeix el seu abast, les conseqüències o la repercussió que eixa taxa té sobre les dones i la seua economia domèstica".

A més i amb la finalitat de corregir aquesta càrrega, el Consell també proposa modificar la Llei de l'IVA, que és Estatal, ja que les dones han de suportar la càrrega del 21% de l'Impost del Valor Afegit (IVA) per als productes d'higiene femenina per a la menstruació.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento