Comunitat Valenciana

Un total de 14 entitats de la Comissió 9 d'Octubre es personen en la causa per les agressions en la manifestació

  • Un total de 14 entitats de la Comissió 9 d'Octubre s'han personat com a acusació popular en la causa oberta pels incidents i agressions registrades durant la manifestació del Dia de la Comunitat Valenciana, amb l'objectiu de defendre "els drets elementals de manifestació i lliure expressió, que van ser vulnerats aquell dia".
Imatge d'arxiu dels incidents 9 d'Octubre
Imatge d'arxiu dels incidents 9 d'Octubre
Europa Press - Archivo
Imatge d'arxiu dels incidents 9 d'Octubre

Segons explica Acció Cultural del País Valencià en un comunicat, el passat 9 d'Octubre va ocórrer un fet "molt greu" a València quan la manifestació de la Comissió 9 d'Octubre, comunicada formalment a la Delegació del Govern central, "no va poder desenvolupar-se amb normalitat per l'acció violenta d'un grupuscle de persones perfectament identificades".

Per a les entitats persones, el seu interés legítim resideix que va ser la Comissió qui va fer la convocatòria i "més enllà dels perjuís i danys directes a les víctimes de lesions, en el procediment s'investiguen delictes d'odi i contra el dret fonamental de manifestació i expressió pública del pluralisme polític".

D'acord amb aquestes entitats -entre les quals es troben partits polítics com PSPV, Compromís, Podem o EUPV, sindicats i organitzacions cíviques- els incidents es van produir "sense que la Delegació del Govern i les Forces de Seguretat de l'Estat compliren amb el seu deure garantir el lliure exercici per part dels ciutadans dels drets elementals de manifestació i lliure expressió, i la seguretat física dels ciutadans davant la violència de grups minoritaris".

INSULTS, AMENACES I AGRESSIONS

Segons ACPV, l'"acció violenta" d'aquests grups minoritaris va impedir l'inici de la manifestació en el lloc previst -Plaza de Sant Agustí- i que les persones que van secundar la marxa van patir durant tot el recorregut insults, amenaces i agressions verbals i físiques, sense poder finalitzar el recorregut en el Parterre, el lloc previst, en estar "ocupat" per un grup de persones "amb actitud violenta i agressiva".

Per aquest motiu, diferents associacions de la Comissió van decidir personar-se en el procés ja que com tal no té personalitat jurídica. De moment, hi ha acusacions particulars dels lesionats i dos acusacions populars, de Moviment contra la Intolerància i de l'Ajuntament de València, aquesta última impugnada per les defenses.

Ara s'ha acceptat pel jutjat la personació també com a acusació particular d'organitzacions de la Comissió, un fet que han valorat ja que, segons subratllen en un comunicat, "representem a les persones que van respondre la nostra convocatòria i van participar en la manifestació", per la qual cosa consideren que és el seu deure "actuar en el sentit de la defensa i garantia" de l'exercici dels drets conculcats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento