Comunitat Valenciana

Ricardo Costa assegura que Bárcenas li va cridar perquè hi havia un compromís de Camps de pagar el Congrés de 2008

  • VALÈNCIA, 3 (EUROPA PRESS)
Costa en la Comissió dels Corts sobre institucions firals
Costa en la Comissió dels Corts sobre institucions firals
FLICKR CORTS/INMA CABALLER
Costa en la Comissió dels Corts sobre institucions firals

El que fóra secretari general del PPCV des de 2007 i fins el 2009, Ricardo Costa, ha negat haver pres "cap decisió" sobre l'organització del Congrés Nacional del PP en 2008 en el qual va ser reelegit candidat Mariano Rajoy, però sí ha admès que en 2009 va rebre una telefonada de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, en la qual li va comentar "que hi havia un compromís per part de Francisco Camps que el PPCV assumia les despeses" d'aquest esdeveniment.

Així ho ha indicat Costa en una compareixença en la comissió de Les Corts que investiga la gestió general de les institucions firals a la Comunitat Valenciana, on ha negat que el PP controlara Fira València o que donara ordres a la institució per a contractar Orange Market, així com ha manifestat desconéixer la relació comercial entre Fira de València i l'empresa d'Álvaro Pérez, 'El Bigotes'. "Això era absolutament alié a mi", ha remarcat per a assegurar que no li consta que la Fira finançara el PP.

En la seua intervenció, Costa ha remarcat que no va participar en la decisió de triar València ni la fira per a la celebració d'aquest Congrés de 2008 ni va rebre "cap reclamació" per part de la institució pel retard de l'abonament per part del PP de la factura de 568.000 euros per la celebració de l'esdeveniment i que coneix a través dels mitjans el procés.

Sobre les declaracions en eixa comissió de l'extresorer del PP Luis Bárcenas -qui va apuntar que la celebració del Congrés a València s'havia pactat en un sopar en la qual va participar l'expresident de la Generalitat, Francisco Camps, el propi Costa; l'extresorer Álvaro Lapuerta i l'ex-secretari general del PP Ángel Acebes-, Ricardo Costa ha afirmat que en 2008 va haver-hi un sopar "amb l'objectiu de parlar dels aspectes organitzatius del Congrés".

Ha detallat que en eixa trobada del que es va parlar és de "quants compromissaris anaven a acudir, com anava a mobilitzar la Comunitat als militants per al dia de la clausura, sobre el lloc que era Fira València i que la direcció nacional anava a obrir un procés de concurs per a veure què empresa ho organitzava".

"No estava decidida encara qui anava a ser l'empresa responsable d'organitzar-ho. Mentre jo vaig estar, no es va parlar sobre el tema que el PPCV assumira les despeses del congrés, però sí que el PPCV, a través del seu president Camps, va sol·licitar la celebració del congrés", ha explicat, per a assenyalar: "Ja en 2009 vaig rebre una telefonada de Bárcenas comentant-me que hi havia compromís per part de Camps que el PPCV assumia les despeses del congrés i jo li vaig dir que això l'havia de parlar amb el senyor Camps, perquè jo no tenia capacitat ni potestat per a executar això i havia de parlar amb el president".

En aquest sentit, ha explicat que després d'aquesta telefonada no va parlar amb Camps i ell es va desentendre de la qüestió. "Mesos després vaig ser suspès de militància i apartat del partit", ha recordat.

ORANGE MARKET

Ricardo Costa ha admès "no ser conscient" de si va formar part del Comité organitzador de l'esdeveniment perquè "no té constància ni ho recorda" i ha explicat el PPCV com a part "amfitriona" que era tenien el compromís amb la direcció nacional de mobilització de les bases per al dia de la clausura.

Ha explicat que l'elecció de l'empresa per a la realització de l'acte es va fer a través d'un concurs públic i no va ser Orange Market. En aquest punt, un dels parlamentaris li ha recordat que l'adjudicatària va ser una societat de la seua cunyada al que Costa ha afirmat que ho "desconeixia" perquè la decisió la va prendre la direcció nacional. No obstant açò, ha puntualitzat que quan es va assabentar "no li va estranyar" perquè la mercantil portava "moltíssims anys treballant per al PP".

Pel que fa a la relació entre Orange Market i el PP, Costa s'ha remès a la seua declaració en seu judicial i ha admès desconéixer qui va prendre la decisió en Fira València de contractar amb Orange Market ni haver mitjançat per a açò, encara que sí ha reconegut que tant ell mateix com Camps eren els que parlaven amb els responsables d'aquesta empresa. "Jo ni pertanyia a Orange Market ni a la Fira", ha subratllat.

Insistit pel presumpte finançament irregular del PPCV, tal i com el mateix va apuntar en seu judicial, i si el partit va utilitzar la institució firal per a aquesta fi, ha reiterat que es remetia a la seua declaració i ha subratllat: "Desconec absolutament la relació comercial entre Orange Market i la Fira. És absolutament aliena a mi".

Ha negat haver rebut "cap directriu" ni per part del PPCV ni de la direcció nacional per a no contractar amb Orange Market, com alguns compareixents han assenyalat. "Jo no vaig rebre cap indicació ni del PPCV ni de la direcció nacional sobre la impossibilitat de contractar amb Orange Market perquè no havíem treballat amb ells", ha remarcat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento