Comunitat Valenciana

L'índex de lectura puja a la Comunitat Valenciana, però segueix baix

  • La ràtio de lectors ha crescut 1,5 punts en l'última dècada, fins al 92,8%.
  • Només un 2,8% de la població llig en valencià.
Pila de libros
Pila de libros
GTRES
Pila de libros

A la Comunitat Valenciana es llig més que fa uns anys, però l'índex de lectura és encara inferior a la mitjana espanyola. En concret, el 92,8% de la població de 14 o més anys llig qualsevol material, format i suport amb una freqüència almenys trimestral, la qual cosa suposa un augment d'1,5 punts pel que fa a 2007, encara que continua «lleugerament inferior» a la mitjana espanyola.

Així ho revela l'anàlisi del Comportament lector de la població valenciana, presentat ahir per la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) en el marc de la Fira del Llibre. El document, que forma part de l'estudi d'Hàbits de Lectura i Compra de Llibres a Espanya, realitzat per la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya (FGEE) i el Ministeri de Cultura en 2017, mostra que la ràtio de lectors valencians ha augmentat del 91,3% en 2007 al 92,8% el passat any, encara que aqueix percentatge és «lleugerament inferior» a la mitjana espanyola, que se situa en 94,7%.

En aquest sentit, el secretari tècnic de FULL, Manel Romero, va destacar que la Comunitat es troba per sobre de la mitjana espanyola en percentatge de lectors de llibres, 67,7% enfront del 65,8%; de revistes, 43,7% enfront del 41,2%; i de còmics, amb 11,8% de lectors enfront del 9,6% espanyols; mentre que la mitjana espanyola de lectors de revistes, periòdics, webs, blogs, fòrums i xarxes socials supera a la valenciana.

Només el 2,8% llig habitualment en valencià

Per açò, el president de la fundació, Jesús Figuerola, va ressaltar la «bona salut» del llibre en paper a la Comunitat, on un 67,7% de la població llig llibres, un «notable augment» enfront del 59,6% de 2011, que suposa una mitjana d'11,8 llibres a l'any. No obstant açò, Romero va assenyalar la «bretxa digital» de la població valenciana, que se situa per sota de la mitjana espanyola en tots els índexs de lectura digital, especialment en lectura de premsa digital, amb un 28,4% enfront del 41,5%; i de xarxes socials, amb un 42,7% enfront del 56,9% de la mitjana espanyola.

Quant als llibres digitals, llegits pel 25,9% de la societat valenciana i amb una mitjana anual de 7,5 llibres, l'estudi mostra que el 67,7% dels lectors mai els paga. L'informe també ha evidenciat que solament el 2,8% de la població llig habitualment en valencià i un 46,2% llig en aquesta llengua en alguna ocasió. «Aquestes xifres no haurien de ser així. La gent de 40 anys ha estudiat en valencià, però solament el 2,8% llig habitualment en aquesta llengua», va dir Figuerola.

Augmenta també la compra de llibres 

La compra de llibres a la Comunitat ha augmentat del 57,1% en 2011 al 59,9% el passat any, encara que continua sent inferior a la mitjana nacional, que se situa en el 61,3%. No obstant açò, la mitjana valenciana de volums adquirits és de 10,9 llibres a l'any, per 9,4 en l'espanyola.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento