Comunitat Valenciana

Isabel García: «La Llei d'Igualtat no s'ha desenvolupat»

  • La diputada explica les mesures de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació.
  • "El pacte estatal contra la violència de gènere ha nascut mutilat, hi ha pocs recursos", assegura.
Diputada de Igualdad de la Diputación de Valencia, Isabel García.
Diputada de Igualdad de la Diputación de Valencia, Isabel García.
Diputació de Valencia
Diputada de Igualdad de la Diputación de Valencia, Isabel García.

La Diputació de València va posar en marxa el mes passat una xarxa de coordinació per a ampliar els recursos de la violència de gènere consistent en 46 mesures. La diputada Isabel García Sánchez explica els detalls d'aquest projecte, així com de la seua integració en la Llei d'Igualtat i en el Pacte contra la Violència de Gènere.

Com sorgeix la idea de crear la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere?

En 2015 vam fer un estudi de com estaven els municipis en la província quant a recursos humans per a treballar contra la violència de gènere. També comprovarem si els municipis tenien plans d'igualtat. Un d'ells va ser la formació de personal polític i tècnic en matèria de violència de gènere, sensibilització i formació. Bàsicament, anem posant mesures de xoc per a després, a través del treball que fa el Comité d'Expertes, desenvolupar el reglament de la xarxa.

Hi ha dispersió de recursos entre les diferents administracions a l'hora d'atendre a les víctimes?

Sí, no hi ha un protocol comú. La víctima de violència de gènere pateix revictimització perquè ha d'explicar en moltes ocasions quina és la seua situació. Peculiaritats com aquesta són les que intentem corregir d'alguna forma amb aquesta xarxa. També posar sobre la taula aqueixes bones pràctiques que sé que s'estan realitzant en alguns municipis i que poden servir d'exemple per a altres municipis veïns.

Existeix desconeixement per part de les víctimes?

En molts casos és evident que sí, però també és que hi ha pocs recursos en aquests moments perquè la llei d'igualtat no s'ha desenvolupat en la seua plenitud. El pacte estatal contra la violència de gènere ha nascut mutilat. Bé és cert que des de la Comunitat Valenciana s'ha iniciat un pacte autonòmic contra la violència de gènere que ha sigut confirmat per més de 73 associacions i té una dotació de 12 milions d'euros. És clar que les dones no coneixen quins són els seus drets o quins recursos tenen a l'abast, però també és cert que no existeixen tants recursos. Tant aprofitant la xarxa com el pacte autonòmic contra la violència de gènere hem de fer-li un volta i posar el focus no en les dones víctimes, sinó en els homes maltractadors.

Quin serà el pressupost amb el qual comptarà enguany la iniciativa? 

La xarxa de municipis té una dotació econòmica de 600.000 euros només per a enguany, on la major part seran subvencions per als municipis que formen part de la mateixa.

Quines mesures concretes pot aportar aquesta xarxa? 

Doncs, per exemple, poder detectar que en un municipi no atenen a una veïna perquè no pertany a aqueix municipi. El treball conjunt obri moltes possibilitats.

Han rebut ja propostes d'adhesió per part dels ajuntaments? 

Sí, hi ha moltes, el que passa és que han de passar per ple.

Ha anunciat la constitució d'una assemblea anual. Quines funcions tindrà assignades?

Corroborar que tot el treball que s'està realitzant s'està fent correctament. En aqueixa assemblea es verificarà que els municipis que formen part de la xarxa han complit amb els requisits que se'ls sol·licitava.

Isabel García Sánchez 

Canària de naixement, Isabel García Sánchez ocupa el càrrec de diputada provincial i també és delegada federal de la Secretaria LGTB del PSOE. Ha treballat durant més d'una dècada en la gestió d'equips de vendes en llocs de comandament.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento