Comunitat Valenciana

Els salaris més alts de la Comunitat multipliquen 9,5 vegades els més baixos

  • Adecco situa el salari mitjà de l'autonomia valenciana en 1.479 euros mensuals, un 0,5% menys que l'any anterior.
  • L'augment de l'IPC ha tingut un impacte negatiu en la capacitat de compra del salari mitjà.
  • En comparació de la mitjana d'Espanya, de 1.639 euros, el salari valencià és un 9,8% menor.
Treballador
Treballador
MINISTERIO/EUROPA PRESS
Treballador

El 10% d'assalariats que menys cobra té una remuneració mitjana de 467 euros al mes, mentre que el 10% d'assalariats que més cobra la té de 4.441 euros mensuals, és a dir, 9,5 vegades més que els menors salaris. Tot i ser una diferència alta, és la més baixa dels últims set anys, encara que lleugerament superior a la relació del salari nacional (9,3 vegades).

Així es desprèn el VI Monitor Anual Adecco sobre Salaris per a la Comunitat Valenciana, que situa el salari mitjà de la Comunitat en 1.479 euros mensuals, un 0,5% menys que l'any anterior, ocupant així l'onzé lloc entre les regions espanyoles amb el salari mitjà més baix. De fet, la Valenciana és una de les vuit CCAA amb salaris baixos. Si s'observa la seua evolució des de l'any 2012, la remuneració ha caigut un 1%.

Segons l'estudi, després de tres anys consecutius de caigudes en l'IPC, en 2017 els preus al consum van créixer un 1,9% a la Comunitat Valenciana, la qual cosa ha tingut un impacte negatiu en la capacitat de compra del salari mitjà agreujat pel seu descens del 0,5%. Així, la remuneració mitjana valenciana està perdent un 2,3% de capacitat de compra.

Dels tres grans sectors econòmics, la Indústria continua sent el que ofereix les remuneracions més altes en la regió, amb 1.656 euros per mes, xifra que supera la mitjana autonòmica en un 11,9%. La situació oposada es registra en els Servicis que, amb un salari mitjà de 1.438 euros mensuals, és la més baixa, quedant un 2,8% per davall de la mitjana valenciana. Per la seua banda, en la Construcció, el sou mitjà és de 1.447 euros, col·locant-se també per davall de la mitjana regional (2,2%).

La situació relativa del salari no té per què ser la mateixa en cadascun dels tres sectors. En el cas valencià, mentre ocupa l'onzé lloc entre totes les autonomies en el salari mitjà total, aconsegueix el desé lloc en els Servicis, però cau en la Construcció fins a la dotzena i en la Indústria es col·loca catorzena. En l'últim any, solament ha crescut el salari industrial (+1,2%) mentre ha caigut el de la Construcció (-1,7%) i el dels Servicis (-0,8%).

Bretxa amb la resta d'Espanya

El salari mitjà valencià es troba en 1.479 euros mensuals. En comparació de la mitjana d'Espanya, de 1.639 euros, el salari valencià és un 9,8% menor. En termes d'euros, la diferència entre tots dos és de 160 euros, la qual cosa equival a 1.920 euros a l'any.

En 2017, el salari mitjà valencià ha disminuït un 0,5% (que equival a una pèrdua de 7 euros mensuals), la qual cosa contrasta amb la remuneració mitjana d'Espanya que ha augmentat un 0,2%.

Pel que fa al període comprés des de 2012 fins a ací, s'observa que l'evolució del salari valencià també ha sigut més desfavorable que l'exhibida per la mitjana nacional. Des d'aleshores, la remuneració a la Comunitat acumula una reculada d'un 1%. En canvi, en el mateix lapse, el salari mitjà espanyol s'ha mantingut sense canvis.

La bretxa que separa les dos magnituds ha mostrat una lleugera ampliació en els últims anys. Mentre en 2012 era d'un 8,9%, ara aconsegueix el ja indicat 9,8%. En termes absoluts, la diferència ha passat de 145 a 160 euros en l'actualitat.

Major pèrdua de poder adquisitiu

A més, l'informe d'Adecco assenyala que després de tres anys consecutius de caigudes en l'IPC, en 2017 els preus al consum han crescut, tant a Espanya com a la Comunitat. En 2017 l'increment en la regió ha sigut d'un 1,9% de mitjana. La pujada dels preus al consum ha agreujat el deteriorament del poder de compra promogut pel descens del salari mitjà. D'eixa manera, el poder adquisitiu de la remuneració mitjana valenciana ha caigut un 2,3%, una pèrdua major que la d'un 1,8% patida pel salari mitjà espanyol.

En analitzar l'evolució del poder de compra del salari mitjà des de 2012 fins a l'actualitat, el resultat valencià també és pitjor que l'obtingut per la remuneració espanyola. En efecte, mentre el salari mitjà regional ha perdut un 3% del seu poder de compra en aquest lustre, la remuneració espanyola ha patit una caiguda d'un 2,3%. En termes d'euros corrents, eixe deteriorament és equivalent a 46 euros mensuals a la Comunitat enfront de 39 euros per al conjunt d'Espanya.

Salari mitjà valencià

Per a analitzar la diferència entre els majors i menors salaris, l'estudi d'Adecco ordena a tots els assalariats des del qual percep el salari més alt fins al qual cobra la remuneració més baixa, després divideix el total d'assalariats en deu grups amb la mateixa quantitat de membres, prenent primer al 10% que menys guanya, després al següent 10% amb menys salaris i així successivament. Cadascun d'eixos grups és el que crida un decil. L'últim pas és calcular el salari mitjà de cada decil.

Seguint aquesta fórmula, el 10% dels assalariats que menys cobra a la Comunitat Valenciana té una remuneració mitjana de 467 euros al mes. Açò és un 3,4% o 16 euros menys que la mitjana nacional per al mateix decil (483 euros per mes).

En l'altre extrem, el 10% amb salaris més alts percep, de mitjana en l'autonomia valenciana, 4.441 euros mensuals. En aquest cas, la pèrdua respecte de la mitjana nacional per al mateix decil (4.491 euros/mes) és d'un 1,1% o 50 euros mensuals.

En comparar la remuneració mitjana de cada decil a la Comunitat amb el respectiu decil nacional s'observa que en tots ells els salaris valencians són més reduïts. La diferència més desfavorable en termes percentuals correspon al primer decil (el de la menor remuneració mitjana), amb les dades recentment esmentades. La diferència més ajustada es troba en el tercer decil (el tercer de menor salari mitjà), amb les dades valencianes quedant un 0,5% o 6 euros per davall de la mitjana nacional.

Pel que fa a la mitjana general, es troba que el salari mitjà en l'ocupació principal a la Comunitat Valenciana és un 8,2% més baix al del conjunt d'Espanya (154 euros mensuals). La mitjana general és en el conjunt d'Espanya de 1.882 euros per mes, mentre que per a l'autonomia valenciana és de 1.728 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento