Comunitat Valenciana

El PSPV de València busca superar la "sensació de fartada" en el món faller amb unes jornades de debat "en positiu"

  • VALÈNCIA, 27 (EUROPA PRESS)

El PSPV de València ha organitzat per al primer cap de setmana de maig unes jornades de reflexió entorn de les Falles, amb l'objectiu de "recuperar el debat en positiu" i "superar la sensació de fartada" en el món faller. Per a aconseguir-ho, les meses de debat obertes a la ciutadania abordaran qüestions com el model de gestió, la comunicació, la seguretat i la convivència o l'art i la cultura fallera.

'Les Falles a debat. Tu decideixes' tindrà lloc divendres i dissabte 4 i 5 de maig en el Palau de l'Exposició de València. Gómez creu que, últimament, les festes "sempre han estat lligades a la polèmica i al conflicte" i ha cridat a superar-ho. No obstant açò, descarta que les jornades entren tant en el terreny dels òrgans municipals -Regidoria de Cultura Festiva o Junta Central Fallera dirigides per l'edil de Compromís, Pere Fuset- com que hi haja "intenció de polititzar".

La intenció del PSPV és que a aquesta primera edició li seguisca una altra ronda durant el pròxim mes de setembre, en la qual es tractaran temes com l'autofinançament, les Falles com a motor econòmic, el futur de la festa o la seua relació amb la dona.

La secretària general dels socialistes de València, Sandra Gómez, i la responsable de Cultura Festiva del partit, Pilar Bernabé, han desgranat el programa aquest divendres en un esmorzar informatiu. La iniciativa arriba com una de les seues apostes clau des que Gómez fóra triada el passat mes de febrer en eixe càrrec.

El PSPV vol "recuperar el to constant en positiu" i posar sobre la taula "qüestiones sense dilació, comptant amb tothom". Algunes d'elles són la viabilitat de les Falles, la cultura de les comissions, la "complicada" convivència entre veïns i fallers o la continuïtat de la festa.

Gómez ha situat altres metes com canalitzar el futur dels monuments fallers en un sector amb "molt d'intrusisme" i que veu necessari regular millor i que "la gent estiga donada d'alta", així com desenvolupar la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, que "no recau només sobre la Junta Central Fallera, és de tot el món".

Els socialistes aposten per obrir aquest debat comptant amb la voluntat de la ciutadania i de tots els agents del sector, amb transversalitat, pluralitat i, en definitiva, "des de l'amor cap a les Falles", ha subratllat la líder del PSPV.

"LES FALLES ESTEM PER DAMUNT"

Els debats arriben per a contrarestar la "sensació generalitzada de fartada" existent entre els fallers, com ha lamentat Gómez, que creu que, últimament, les festes "sempre han estat lligades a la polèmica i al conflicte". Ha cridat a superar-ho i a no utilitzar-les com a "arma electoral llancívola". "Les Falles estem per damunt", ha emfatitzat.

També ha trobat a faltar que no s'haja aconseguit "un bon clima d'enteniment" en el sector: "Pareix que, fora del mes de Falles, hi ha un conflicte darrere l'altre".

SENSE INTENCIÓ DE POLITITZAR

Respecte a si la iniciativa podria despertar el recel dels socis de govern -Compromís i València en Comú- o si entraria en les competències de la Regidoria de Cultura Festiva o la Junta Central Fallera (JCF) que dirigeix Pere Fuset, Sandra Gómez ha recalcat que "cada partit té el seu relat" i ha descartat tant que les jornades entren en el terreny dels òrgans municipals com que hi haja intenció de polititzar.

Ha insistit que obrir aquest debat és "més necessari que mai" i que, per tant, "faltaria més que cap partit poguera realitzar-ho". També ha remarcat que no les organitza com a regidora de Turisme i que no ha de "informar ni demanar permís". "Aquestes coses s'entenen", ha asseverat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento