Comunitat Valenciana

La violència masclista, segon motiu de detenció a València després del trànsit

  • La Policia Local, que té un grup especialitzat, va realitzar 247 arrests per violència de gènere en 2017.
  • En la ciutat es van dictar 1.289 ordres de protecció a víctimes, un 4,1% més que l'any anterior.
La concejala de Protección Ciudadana, Anaïs Menguzzato, durante la rueda de prensa ofrecida este miércoles.
La concejala de Protección Ciudadana, Anaïs Menguzzato, durante la rueda de prensa ofrecida este miércoles.
20MINUTOS.ES
La concejala de Protección Ciudadana, Anaïs Menguzzato, durante la rueda de prensa ofrecida este miércoles.

La violència de gènere va ser el segon motiu de les detencions practicades per la Policia Local de València durant el passat any 2017, solament superades per les relacionades amb la seguretat vial. Les 247 detencions efectuades pels agents d'aquest cos policial posen de manifest la magnitud d'un problema "gravíssim" en la ciutat i estan relacionats tant amb agressions cap a dones com amb incompliments d'ordres d'allunyament.

Així ho ha revelat aquest dimecres la regidora de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament, Anaïs Menguzzato, en realitzar un balanç sobre les actuacions de la unitat GAMMA (Grup d'Atenció als Maltractaments), una divisió específica de la Policia Local que des de 2016 està especialitzada en els casos de violència masclista, però també atén altres tipus de violència intrafamiliar.

Segons aquest document, durant el passat any els jutjats van dictar a València 1.289 ordres de protecció (un 4,1% més que en 2016), de les quals 1.066 van ser per a dones víctimes de violència de gènere (un 5,7% més), 97 per a víctimes de violència domèstica (aquella que es produeix en el si de la família, però no és de gènere), 12 relacionades amb víctimes de violència sexual (comesa per familiars o coneguts) i 111 relacionades amb altres motius, com a amenaces o coaccions.

Del total d'ordres de protecció, la Policia Local va assumir el 50% i la Policia Nacional l'altre 50%. Respecte a les detencions, la xifra de les 247 practicades en 2017 és inferior a les 299 de 2016.

Segons Menguzzato, l'evolució és especialment significativa si es compara amb dades de fer una dècada. Per exemple, en 2008, es van dictar unes 1.800 ordres de protecció. "No és que hi haja més casos de violència de gènere, sinó que la policia, la justícia i l'administració s'acosten més a les víctimes, per exemple des dels centres de salut, i açò fa que es denuncie més". A més, per a valorar les xifres de denúncies cal tenir en compte els canvis legislatius i els increments de recursos per part de les administracions, afig.

"Agent protector" que acompanya

Per primera vegada, s'ha inclòs en l'estadística del procés el seguiment des que es produeix la denúncia per part de la dona víctima de violència masclista, i no solament des que es dicta l'ordre judicial de protecció, com succeïa abans. "El Grup Gamma fa el seguiment de la dona si se sent assetjada i ja no és necessària l'ordre de protecció", explica la regidora.

De fet, un dels mecanismes que ofereix aquest grup és l'acompanyament, que en el 80% dels casos és en seu judicial. L'anomenat "agent protector" acudeix amb la víctima al jutjat "perquè no estiga desprotegida de l'agressor, sinó també d'un entorn hostil que en ocasions són els estaments judicials, burocràtics o metges", afirma Menguzzato.

El passat any, els acompanyaments es van multiplicar quasi per tres, en passar de 280 a 650. L'objectiu d'aquesta pràctica és combatre la solitud d'aquestes dones i aconseguir que hi haja menys retirades de denúncies.

En aquest sentit, també es van practicar 126 diligències de prevenció, enfront de les 44 de 2016. Aquest mecanisme consisteix a acumular proves sobre possible assetjament quan la dona no s'atreveix a denunciar, que la Policia Local envia a la Policia Nacional i que posteriorment poden ser incorporades a una causa com a antecedents.

Menguzzato ha fet una "molt bona valoració" de l'exclusivitat d'aquest grup policial especialitzat, format per uns 48 agents, al que espera incorporar fins a tres més a partir del 4 de maig, amb l'arribada de més policies després de les oposicions.

Prevenció des de l'escola i en el metge

Una altra de les potes del Grup Gamma és la prevenció i la sensibilització. L'any passat van participar en aquestes activitats uns 3.000 alumnes de la ciutat de València, i la intenció de la màxima responsable de Participació Ciutadana és impulsar aquest àmbit també amb formació específica en la Policia Local, així com incrementar la detecció de casos de violència de gènere en centres de salut.

L'any passat va haver-hi 21 casos derivats de centres sanitaris després d'avisos mèdics per violència de gènere en el departament de salut de la Fe, l'únic que actualment disposa d'aquest protocol, que es pretén anar ampliant progressivament.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento