Comunitat Valenciana

L'Audiència Nacional anul·la el conveni col·lectiu de Terra i Tripulants de Cabina de Passatgers d'Air Nostrum

  • La Sala social de l'Audiència Nacional ha anul·lat el IV Conveni Col·lectiu d'Air Nostrum per al seu personal de Terra i Tripulants de Cabina de Passatgers al no reunir els requisits legals exigibles.
Air Nostrum
Air Nostrum
Europa Press - Archivo
Air Nostrum

Així consta en la sentència, en la qual el tribunal estima la demanda formulada per la Direcció general d'Ocupació del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social d'impugnació del conveni contra els integrants de la Comissió Negociadora que van firmar l'escrit col·lectiu. A la demanda es van adherir CCOO, UGT i SEPLA, quedant només l'empresa i la USO.

El tribunal arriba a aquesta decisió en estimar que mancava de validesa la composició de la Comissió negociadora acordada al novembre de 2014. Entén que no reuneix els requisits de legitimació establits en l'article 87.1 de l'Estatut dels Treballadors.

L'Audiència assenyala que no s'ha acreditat el nomenament dels membres de la Comissió negociadora d'acord amb la representativitat dels components del Comité intercentres que desitjaven participar i nomenada per la majoria dels seus components.

Sobre aquest tema indica que en el cas que alguns membres del Comité intercentres renunciaren al fet que els seus respectius sindicats formaren part de la Comissió negociadora, tal principi exigiria una composició de la comissió negociadora d'acord amb la representativitat dels components del comité que sí desitjaren participar que seria nomenada per la majoria dels seus components.

"La profunda alteració haguda en el banc social i el llarg període de buit negociador donat el temps transcorregut des que es van tancar les negociacions sense fruit algun al febrer de 2015 i van començar les noves negociacions al març de 2017, obligava la constitució d'una nova Comissió negociadora".

Així, la sentència reconeix, tal com indica CCOO en un comunicat, "que el sindicat USO no tenia legitimitat suficient per a firmar en solitari el conveni, ja que no compta amb la majoria dels representants del Comité Intercentres, en comptar amb 6 de les 13 persones representants". "La comissió negociadora la nomena el Comité Intercentres i no la USO", assevera.

"La negociació del conveni es va iniciar en 2014 però no es tancava per falta d'acord, per la qual cosa l'empresa i la USO van decidir alterar la composició de la mesa perquè aquesta organització sindical que no ostentava la majoria firmara el conveni a la fi de 2017", ha indicat el sindicat.

Al seu entendre, "l'empresa necessitava tancar la pau social per a obtindre finançament, impulsar els seus nous projectes empresarials i obtindre la subvenció de la Generalitat Valenciana, i va optar per vulnerar l'Estatut dels Treballadors abans que per firmar millores amb els seus empleats", ha lamentat.

EL CONVENI

El conveni anul·lat contemplava una jornada anual per al personal de Handling superior a la jornada anual del conveni de sector "i és il·legal", ha afirmat CCOO. "Les variables per a treball en festiu estaven per davall del mínim legal establit en el 75% del valor de l'hora ordinària. I les pagues de beneficis es cobraven quan vullga l'empresa, ja que si decideix fer inversions no hi haurà beneficis, o seran els que vullguen que siguen", ha denunciat el sindicat.

També mantenia la congelació salarial, amb un increment per als conceptes salarials fixos del 0% fins al 2020. No contemplava clàusula de revisió salarial "i es mantenien retribucions per objectius arbitràries i fora de conveni que no s'aplicaven a tota la plantilla", han detallat.

"La sentència deixa clar que la negociació del conveni ha de reprendre's amb una nova comissió negociadora que haurà de ser nomenada pel Comité Intercentres, de manera que respecte la proporcionalitat dels sindicats en la mesa", ha subratllat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento