L'organització de les Paelles de Montcada condemna el presumpte abús sexual i trasllada el seu suport a la jove
L'organització de les Paelles de Montcada condemna el presumpte abús sexual i trasllada el seu suport a la jove ORGANIZACIÓN DEL EVENTO

El festival va tindre lloc divendres passat, 13 d'abril, i el presumpte agressor va ser detingut per la Guàrdia Civil hores després que la xica -coneguda seua- denunciara els fets. El Jutjat d'Instrucció número 3 de Montcada ho ha deixat en llibertat amb mesures cautelars.

Els organitzadors han manifestat en un comunicat la seua "repulsa més enèrgica" davant qualsevol tipus d'agressió contra les dones: "Ens consterna, preocupa i obliga a augmentar en futures edicions les campanyes de sensibilització i conscienciació perquè no es produïsquen accions d'agressió, assetjament o violència contra les dones, i en el cas de produir-se desgraciadament siguen perseguides i denigrades pel conjunt de la societat".

Aquesta edició de les Paelles, que va acollir 24.000 estudiants en la tradicional festa prèvia als exàmens, havia "multiplicat" els esforços per a la celebració d'un esdeveniment "lliure de masclisme", amb campanyes de sensibilització.

També es van instal·lar quatre punts 'violeta' en el recinte amb personal especialitzat, dotats de personal específic i coordinats per experts en igualtat perquè pogueren fer front a qualsevol denúncia i actuar sobre el terreny, al costat d'altres accions com un protocol d'actuació davant agressions o assetjament masclista i el repartiment de samarretes amb lemes contra el masclisme.

Amb el mateix prisma, l'organització va redactar i va formar els vigilants en un protocol específic d'actuació davant qualsevol cas d'agressió, assetjament o violència masclista, en el cas que haguera sigut identificada l'agressió.

Prèviament, durant la promoció de l'esdeveniment va haver-hi diverses campanyes de sensibilització i conscienciació dels estudiants en xarxes socials, pàgina web i suports físics, amb l'objectiu de promoure un festival lliure de masclisme.

SAMARRETES NO SEXISTES

Els organitzadors van tractar de traslladar aquesta filosofia a l'elecció dels lemes de les tradicionals samarretes per part dels estudiants -que trien de forma espontània en les seues classes o grups d'amics-, mitjançant campanyes perquè triaren lemes amb missatges no sexistes.

A més, amb la compra d'entrades es van regalar samarretes amb el lema 'No és No. Per unes Paelles universitàries sense masclisme', que al seu torn vestien els voluntaris d'esdeveniment durant la celebració. Aquest lema va encapçalar també la web, les xarxes socials i els tiquets físics.

Sobre l'escenari, els organitzadors van demanar la implicació dels artistes perquè prevalgueren els missatges no sexistes. De fet, l'actuació estrela de l'esdeveniment va ser la del raper Arkano, conegut per denunciar el masclisme i l'homofòbia en les seues improvisacions. L'alacantí es va mesurar amb Woyza, també famosa per les seues lletres amb crítica social, especialment contra la desigualtat de gènere. Tots dos van crear una cançó en pro de la igualtat.

Les Paelles de Montcada van comptar amb més de 450 persones desplegades per a garantir la seguretat dels assistents. Entre ells, 230 vigilants de seguretat privada, auxiliars i personal de control d'accessos; mig centenar de personal sanitari -quatre metges, 12 infermers i 23 tècnics en emergències sanitàries, sis ambulàncies UVI i 3 de Suport Vital Bàsic (SVB)-, i la col·laboració de Policia Nacional i Local, Guàrdia Civil i dispositius d'Emergències.

Consulta aquí más noticias de València.