El Govern central defèn el FLA i el model de finançament a una pregunta de Compromís sobre l'infrafinançament valencià
El Govern central defèn el FLA i el model de finançament a una pregunta de Compromís sobre l'infrafinançament valencià COMPROMÍS - Archivo

L'Executiu replica als senadors valencians que el sistema de finançament va ser acordat per les comunitats autònomes en el si del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), i va ser ratificat posteriorment per les mateixes en Comissió Mixta.

"Se sustenta en uns criteris objectius i defineix una sèrie de regles, magnituds i variables que són utilitzades per a determinar els recursos que cada comunitat ha de percebre a través del model", ha assenyalat el Govern d'Espanya, en defensa de la fórmula de finançament.

L'Executiu respon fent referència al finançament que va rebre la comunitat a través dels Pressupostos Generals de l'Estat de 2017, assenyala que a través de Conferències Sectorials, Convenis i altres subvencions, va ingressar una quantia de 317 milions d'euros i que a través dels mecanismes de liquiditat, com el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), va rebre, entre 2012 i 2017, més de 53.000 milions d'euros.

En una pregunta parlamentària els senadors Carles Mulet i Jordi Navarrete demanaven a Hisenda quantificar el finançament que ha deixat d'ingressar la Comunitat Valenciana per l'"injust" model de finançament autonòmic. En una altra preguntava per la quantitat que ha deixat de percebre aquesta autonomia en els últims 25 anys.

"PRÀCTICA INJUSTA" QUE PERJUDICA ELS VALENCIANS

Compromís ha mostrat la seua contrarietat per la resposta governamental i assenyala que mostra la versió "més inexpresiva i indigna" de l'Executiu. A més, apunta directament al secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, Rubén Moreno, al que apel·len la seua condició de castellonenc.

"Com a valencià i castellonenc, Moreno ha de saber que tant abans com ara estem sent mal finançats com a autonomia i que aquesta pràctica injusta perjudica la qualitat de vida dels nostres conveïns, que som el 10 per cent del total del país però rebem molt per sota del que ens correspon, elevant així el nostre deute", ha criticat el grup valencià en un comunicat.

"Això és el que demanem saber, que ens quantifiquen com ens ha afectat l'infrafinançament de l'actual sistema", ha reiterat Mulet, el portaveu de la coalició en el Senat.

Tant Mulet com Navarrete venen denunciat el Senat el baix finançament que arriba a la Comunitat Valenciana, en concret critiquen que el finançament valencià es troba per sota de la renda espanyola i europea.

Consulta aquí más noticias de València.