Una exposició recupera la "memòria històrica" dels 50 anys de CCOO PV i el moviment obrer valencià
Una exposició recupera la "memòria històrica" dels 50 anys de CCOO PV i el moviment obrer valencià UV

El recorregut expositiu s'endinsa en una cuidada selecció d'objectes, fotografies, registres sonors, cartells, instal·lacions, simulacions dels antics locals de CCOO PV, documents (amb expedients de detencions i convenis col·lectius) i audiovisuals (amb imatges de protestes gravades clandestinament, així com de l'exposició de Milà de 1972).

A més, inclou obres d'artistes valencians "compromesos amb el moviment obrer" -com Juan Genovés, Rafael Armengol, Joan Castejón, Anzo o Equipo Crònica-, l'exposició reconstrueix el relat dels últims 50 anys del sindicat i reflexiona sobre el moment present per a projectar-se al futur.

Així ho ha explicat aquest dimarts el secretari general de CCOO PV, Arturo León, en roda de premsa al costat del president de la Fundació d'Estudis i Iniciatives Sociolaborals de CCOO PV, Pere Beneyto; el vicerector de Cultura de la UV, Antonio Ariño; i el responsable d'Arxius del sindicat, Alberto Gómez, també comissari de la mostra junt a Mila Belinchón, Luis García Trapiello i Tatiana Sapena.

Després de dos anys de treball per a recopilar tot el material, la mostra veu la llum com a "exercici de la memòria del sindicalisme" -des de la fundació de CCOO PV l'11 de desembre de 1966-, però també com a reflexió carregada d'actualitat" per a fer front als "desafiaments futurs", ha apuntat León.

"LEGITIMITAT DE L'EXERCICI DEL SINDICALISME"

Com a la primera força sindical a la Comunitat Valenciana amb prop de 100.000 afiliats i més de 10.000 delegats en les empreses, León ha garantit que CCOO PV seguirà estant ací "en el present i en el futur". En aquest sentit, Pere Beneyto ha reivindicat la "legitimitat de l'exercici del sindicalisme" com a "ferramenta que conquista social per a mantindre els drets aconseguits i projectar-los al futur".

Per la seua banda, Alberto Gómez, ha explicat que l'exposició s'ha configurat al voltant de cinc àmbits temàtics: el naixement de CCOO PV en la dictadura franquista, la transformació de moviment a sindicat, l'acció sectorial del sindicat, el sindicat al País Valencià i una reflexió del moment present per a plantejar el futur. S'ha fet un gran esforç, ha dit, perquè "no es perda la memòria de la lluita per la democràcia".

Consulta aquí más noticias de València.