Els investigats havien recorregut dos decisions judicials, segons consta en la interlocutòria facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. Una d'elles, la providència d'agost de l'any passat en considerar que incorporava dos diligències il·lícites: es van abocar els discos durs de l'IVAM que sostenien que sobrepassava l'objecte del procediment i l'interrogatori que els va fer la UDEF donat que estimaven que ja tenien dades per a considerar-los investigats.

En segon lloc, reclamaven la nul·litat de la interlocutòria per la qual la instructora va acordar dirigir el procediment contra tots dos pel retard en la seua imputació. A la petició es va unir la pròpia Ciscar mentre que fiscal i Generalitat van mostrar la seua oposició.

No obstant açò, l'Audiència ha rebutjat les al·legacions -sense que càpien més recursos- en entendre que no es justifica que es tracte de conseqüències inexorables" i subratlla que no necessàriament la investigació d'una contractació suposa que tots els que en ella participen han de ser considerats com a testimonis "especialment en una investigació d'una complexitat com la present".

La titular del jutjat d'Instrucció número 21 de València va decidir, segons es va saber el passat mes d'octubre, investigar altres tres persones més en aquesta causa: una extreballadora de la SGAE a la Xina i representant de la Shangai International Culture Association (SICA) i al seu marit, així com a un fotògraf, tots ells per suposadament utilitzar recursos del museu per a promocionar la carrera artística del fill de l'exdirectora, Rafael Blasco Ciscar, 'Rablaci'.

En el cas de la col·laboradora de Consuelo Ciscar i el seu espòs, els investiga per la presumpta comissió d'un delicte de malversació de cabals públics, un altre de prevaricació i un altre de falsedat documental.

La decisió de la jutgessa es fonamenta en dos informes aportats per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF). El primer d'ells es refereix al paper exercit per una representant de la Shangai International Culture Association i al seu marit per a impulsar en el país asiàtic la carrera de 'Rablaci' -fill de Consuelo Ciscar i de l'exconseller del PP Rafael Blasco, a la presó pel frau de les ajudes a la cooperació-.

La instructora, una vegada analitzada la informació de la Policia, creu que hi ha indicis suficients que apunten al fet que, malgrat que el marit de l'extreballadora va ser contractat per l'IVAM per a la gestió d'espais d'exposicions del museu a la Xina -pel qual va cobrar 280.000 euros en successius anys- va ser realment la seua dona la que realitzava gestions.

La jutgessa reprodueix alguns dels correus electrònics localitzats pels investigadors, que evidencien que el paper desenvolupat per aquesta dona per a la promoció de la carrera de 'Rablaci' pel continent asiàtic "va ser de vital importància, en ser la mateixa membre de la SICA, òrgan al que va ocultar que 'Rablaci' era el fill de Ciscar".

Consulta aquí más noticias de València.