El Consell demanarà via esmena 133 milions més per a Rodalies
El Consell demanarà via esmena 133 milions més per a Rodalies GVA

El director general de Transport, Carlos Domingo, ha assenyalat aquest dilluns que exigiran al Govern central, via esmenes als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), 133 milions més per a Rodalies als 50 milions pressupostats i ha exigit a Foment una convocatòria urgent de la Comissió de seguiment per a traslladar-li la preocupació per aquest "infrafinançament", contra la qual protestaran alcaldes afectats en les estacions de València i Alacant.

Domingo ha mantingut aquest dilluns una reunió amb alcaldes afectats per aquesta "falta d'inversió" en els PGE, la qual cosa demostra que el Pla de Millora de la Qualitat de Rodalies a la Comunitat Valenciana presentat al desembre pel ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va ser "pura propaganda" ja que a aquest ritme es tardaran 29 anys a complir-ho enfront dels nou previstos.

Així, ha explicat que el pla preveia una inversió de 1.436 milions d'euros fins el 2025, la qual cosa suposa uns 175 milions a l'any. No obstant açò, en 2017 només es va pressupostar 27 milions i per a enguany 50 milions, la qual cosa converteix aquest projecte en "paper mullat". "Han saltat totes les alarmes perquè s'ha comprovat que no hi ha voluntat", s'ha lamentat.

Per açò, el Govern valencià, juntament amb alcaldes i associacions dels municipis afectats, es manifestaran en els pròxims dies en l'Estació del nord de València i en l'estació d'Alacant per a exigir que en els pressupostos d'any s'augmenten les inversions a 183 milions.

Per un servei de Rodalies de qualitat

Sobre aquest tema, ha assenyalat que a aquestes reivindicacions s'han sumat alcaldes de "tots els colors polítics" perquè tindre un servei de rodalies de qualitat és una qüestió de "la màxima preocupació".

De fet, a la reunió d'aquest dilluns s'havia convocat un total de 115 alcaldes, un de cada cinc de la Comunitat, que representen 3,6 milions de veïns, dos de cada tres habitants de la Comunitat Valenciana. Domingo ha destacat que 37 milions de viatgers utilitzen aquest servici a l'any.

No obstant açò, ha assenyalat que el deute històric de la Comunitat, que ha xifrat en 7.873 milions des de l'any 2000, se seguirà incrementant enguany amb altres 336 milions. Així, ha apuntat que els PGE destinen 149 euros per cada valencià enfront dels 217 euros de mitjana nacional i els 468 de cada càntabre, els que més reben.

A més, malgrat que les licitacions són la mitat del que correspon a la Comunitat per pes poblacional a aquesta "poca inversió i falta d'equitat" se suma "un baix grau" d'execució: en 2017 solament es va executar el 72% del pressupostat i en 2016 el 53 per cent.

Comissió de seguiment de la Comunitat Valenciana

L'alcalde d'Oliva, David González, ha proposat a Domingo que també es constituïsca una comissió de seguiment pròpia de la Comunitat Valenciana per a poder seguir pas a pas tots els tràmits administratius perquè és "una qüestió estratègica acabar amb l'opacitat a la qual ens té acostumats" Foment.

González ha posat en relleu el dèficit estructural d'inversions de la línia C-1, ja que el tren no arriba a Oliva, i en el tram Cullera-Gandia es necessita un desdoblament, però ha assenyalat que és "un problema compartit de llarg a llarg de la Comunitat".

Per açò, l'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles Ferrando, ha assenyalat que els alcaldes de les comarques del nord recolzen aquestes reivindicacions perquè estan "molt discriminats" en transports ja que la línia C-6 només compta amb quatre trens al dia per sentit, per la qual cosa els viatgers van "com a bestiar". "És lamentable", ha constatat.

D'igual manera, l'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha mostrat el suport de les comarques centrals i ha constatat les faltes d'inversions en la línia Xàtiva-Alcoi. "Esperàvem que l'anunci del PP d'una inversió de 20 milions es plasmara en els PGE però lamentablement no hi ha ni un sol euro", ha retret.

L'alcaldessa de Monforte del Cid, María Dolores Berenguer, ha assenyalat que estan també "totalment abandonats" ja que la infraestructura Villena-Sant Vicent està parada i no poden connectar els veïns amb aquesta localitat, malgrat la universitat, o anar a Alacant a l'hospital. "És un brindis al sol perquè el Govern no es creu el dels servicis públics", ha assenyalat.

Finalment, l'alcalde de Moixent, Teófilo Fito, ha exigit que es compte en la comissió de seguiment també amb els pobles xicotets de l'interior ja que estan "limitats" per no disposar d'un bon servici de comunicació.

Una "deslleialtat" per al PPCV

La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, considera una "deslleialtat" que la Generalitat Valenciana convoque als alcaldes als quals afecta el Pla de Rodalies. Bonig ha criticat aquest dilluns la reunió del director general d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat de la Generalitat, Carlos Domingo, amb els alcaldes de municipis als quals afecta el Pla.

Al seu juí, es tracta d'una "deslleialtat" de la Generalitat amb el Govern central com "també ho és que des de fa 10 mesos no s'hagen enviat els informes mediambientals per a licitar l'obra entre el nord de Castelló i la província de Tarragona". "La Generalitat, ja que no posa un euro, ha de deixar de paralitzar l'arribada d'inversions i aportar els informes mediambientals", ha remarcat.

Bonig s'ha pronunciat així a Alcoi, on ha assistit a l'obertura al trànsit del pont Fernando Reig, en un acte en el qual ha estat el ministre de Foment, Íñigo de la Serna. Per a ella, amb l'obertura al trànsit del pont "queda demostrat que el Govern de Rajoy aposta per la Comunitat Valenciana".

"El Govern d'Espanya inverteix en la província d'Alacant i en aquesta ciutat", ha manifestat per a advertir que si no hi ha Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) "no hi ha inversions".

La presidenta del PPCV ha assenyalat que els PGE "no només comporten inversions, sinó també qüestions socials importants com la pujada de les pensions més baixes, les de viudetat i equiparació salarial de forces i cossos de seguretat de l'Estat, desgravaments a famílies amb fills i guarderia, pujada de salaris als funcionaris, també als de la Comunitat Valenciana". "Si no hi ha pressupostos generals de l'Estat no hi ha res d'açò", ha insistit.

Consulta aquí más noticias de València.